Przepis jurorki MasterChefa na idealnie kruche ciasteczka

Sekret idealnie kruchych ciasteczek zna Anna Starmach i zdradziła go nam w kuchni Dzień Dobry TVN. Przygotowała ciasteczka z marcepanem i ciasteczka czekoladowe z migdałami. Towarzyszył jej Mateo Brunetti, który pokazał, jak zrobić włoskie ciasteczka: pangiallo i giuggiulena.

Ciasteczka z marcepanem

Składniki

Ciasto

300 g mąki

100 g cukru pudru

200 g masła

1 łyżka cukru wanilinowego

3 żółtka

Ponadto

250 g marcepanu

100-120 g konfitury malinowej+ cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę schładzaj przez 30 minut w lodówce.

Ciasto cienko rozwałkuj (możesz użyć ozdobnego wałka)

Przygotuj foremki do wycinania ciasteczek, możesz używać różnych kształtów, ważne żeby były średniej wielkości, za duże trudno się je, za małe trudno jest złożyć)

Ciastka układaj na blasze z papierem do pieczenia piecz 12-15 minut w 170 stopniach (czas zależy od wielkości ciastek). 

Po upieczeniu studź ciasteczka na kratce

Masę marcepanową cienko rozwałkuj, jeśli będzie zbyt klejące podsypuj cukrem pudrem wycinaj takie same kształty jak w cieście

Ciasteczka smaruj konfiturą, przyklejaj do niej maarcepan (marcepan powinien być między dwoma ciasteczkami)

Przed podaniem posyp cukrem pudrem

Ciasteczka czekoladowe z migdałami

Składniki:

60 g migdałów bez skórki

100 g czekolady (mlecznej, gorzkiej, deserowej)

200 g cukru

200 g masła (do ciasta)

250 g mąki

3 łyżki miodu

2 łyżki masła

2 jajka

2 łyżki gorzkiego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem, po chwili stopniowo zacznij dodawać składniki suche (wcześniej wymieszane ze sobą) i jajka, wyrabiaj ręcznie.

Dodaj pokrojoną drobno czekoladę, ciasto schładzaj przez 20 minut w zamrażarce.

Następnie z masy lep małe kulki i układaj je na blasze z papierem do pieczenia.

Wstaw na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.

Z miodu i masła przygotuj na patelni karmel, obtocz w nim migdały.

Na lekko ostudzone ciasteczka połóż kilka migdałów w karmelu.

Pangiallo (rzymski przepis)

Składniki:

250 g mąki

150 g czekolady 70%

100 g suszonych fig

50 g migdałów bez skórki

40 g orzeszków piniowych

250 g miodu z akacji

1 łyżka kakao

50 g orzechów laskowych

Cała skórka z jednej cytryny

Przygotowanie:

Wlać miód do garnuszka i rozgrzać.

W międzyczasie pokroić w kawałki nożem wszystkie inne składniki (figi, orzechy i czekoladę).

Wymieszać kakao, mąkę i skórkę z cytryny.

Wlać stopiony miód i wymieszać.

Rozgrzać piec do 180 stopni.

Włożyć do piekarnika na 40 minut.

Giuggiulena (sycylijski przepis)

Składniki:

250 g sezamu białego

24 migdałów

200 g miodu millefiori

50 g cukier

Przygotowanie:

Przygotować na stole papier do pieczenia i miskę z zimną wodą.

W garnuszku roztopić miód z cukrem.

Jak będzie bardzo ciepły dodać sezam i mieszać przez 4-5 minut.

Jak masa będzie złota położyć na papier – używając szpatułki wcześniej zmoczonej w misce z zimną wodą.

Ułożyć masę na 1 cm wysokości i uformować kwadrat.

Ułożyć migdały równo i wyciąć 24 kwadratów - 3x3 cm.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!