Ciasteczka z marcepanem
Składniki
Ciasto
300 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
1 łyżka cukru wanilinowego
3 żółtka
Ponadto
250 g marcepanu
100-120 g konfitury malinowej+ cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę schładzaj przez 30 minut w lodówce.
Ciasto cienko rozwałkuj (możesz użyć ozdobnego wałka)
Przygotuj foremki do wycinania ciasteczek, możesz używać różnych kształtów, ważne żeby były średniej wielkości, za duże trudno się je, za małe trudno jest złożyć)
Ciastka układaj na blasze z papierem do pieczenia piecz 12-15 minut w 170 stopniach (czas zależy od wielkości ciastek).
Po upieczeniu studź ciasteczka na kratce
Masę marcepanową cienko rozwałkuj, jeśli będzie zbyt klejące podsypuj cukrem pudrem wycinaj takie same kształty jak w cieście
Ciasteczka smaruj konfiturą, przyklejaj do niej maarcepan (marcepan powinien być między dwoma ciasteczkami)
Przed podaniem posyp cukrem pudrem
Ciasteczka czekoladowe z migdałami
Składniki:
60 g migdałów bez skórki
100 g czekolady (mlecznej, gorzkiej, deserowej)
200 g cukru
200 g masła (do ciasta)
250 g mąki
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
2 jajka
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem, po chwili stopniowo zacznij dodawać składniki suche (wcześniej wymieszane ze sobą) i jajka, wyrabiaj ręcznie.
Dodaj pokrojoną drobno czekoladę, ciasto schładzaj przez 20 minut w zamrażarce.
Następnie z masy lep małe kulki i układaj je na blasze z papierem do pieczenia.
Wstaw na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.
Z miodu i masła przygotuj na patelni karmel, obtocz w nim migdały.
Na lekko ostudzone ciasteczka połóż kilka migdałów w karmelu.
Pangiallo (rzymski przepis)
Składniki:
250 g mąki
150 g czekolady 70%
100 g suszonych fig
50 g migdałów bez skórki
40 g orzeszków piniowych
250 g miodu z akacji
1 łyżka kakao
50 g orzechów laskowych
Cała skórka z jednej cytryny
Przygotowanie:
Wlać miód do garnuszka i rozgrzać.
W międzyczasie pokroić w kawałki nożem wszystkie inne składniki (figi, orzechy i czekoladę).
Wymieszać kakao, mąkę i skórkę z cytryny.
Wlać stopiony miód i wymieszać.
Rozgrzać piec do 180 stopni.
Włożyć do piekarnika na 40 minut.
Giuggiulena (sycylijski przepis)
Składniki:
250 g sezamu białego
24 migdałów
200 g miodu millefiori
50 g cukier
Przygotowanie:
Przygotować na stole papier do pieczenia i miskę z zimną wodą.
W garnuszku roztopić miód z cukrem.
Jak będzie bardzo ciepły dodać sezam i mieszać przez 4-5 minut.
Jak masa będzie złota położyć na papier – używając szpatułki wcześniej zmoczonej w misce z zimną wodą.
Ułożyć masę na 1 cm wysokości i uformować kwadrat.
Ułożyć migdały równo i wyciąć 24 kwadratów - 3x3 cm.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN