Materiał promocyjny

Przekąski sylwestrowe

Podczas nocy Sylwestrowej musimy mieć dużo energii, dlatego szef kuchni Joseph „Józek” Seeletso przygotował oryginalne, egzotyczne przekąski inspirowane smakami Botswany, po które można sięgnąć w krótkiej przerwie pomiędzy jednym a drugim tańcem.

Placuszki z harissą i grillowaną wołowiną

Placuszki:

200 g mąki

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżka mielonej kolendry

1 łyżki mielonego cynamonu

woda

szczypta soli

Przygotowanie:

Wymieszaj suche składniki i dodawaj stopniowo wodę, aż powstanie ciasto. Podziel ciasto na sześć kawałków i rozwałkuj bardzo cienko. Smaż z obu stron na bardzo gorącej patelni teflonowej, aż na cieście pojawią się brązowe bąble.

Harrisa:

4 duże papryczki chili

6 ząbków czosnku

2 obrane i pozbawione pestek pomidory

25 g kolendry

sok z jednej cytryny

oliwa

sól, pieprz

Przygotowanie:

W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na gęstą pastę, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wołowina:

4 steki wołowe po 100 g

100 g liści różnych sałat

oliwa, sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię. Steki dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą. Smaż z obu stron po 4 minuty. Na placuszkach ułóż harrisę i mięso, posyp wszystko sałatą. Krokiety z soczewicy nadziewane wędzonym serem.

Składniki:

500 g soczewicy

1 l wody

100 g wędzonego sera pokrojonego w kostkę

1 łyżka uprażonego kminu rzymskiego

3 posiekane cienkie dymki

1 posiekany pęczek kolendry

150 ml oliwy do smażenia

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wsyp soczewicę do garnka, zalej wodą i gotuj około 45 minut do miękkości. Odsącz. Dodaj kmin, dymkę i 3 łyżki oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Wstaw miksturę do lodówki, a kiedy ostygnie, uformuj z niej krokiety wielkości piłki golfowej z nadzieniem z sera w środku. Smaż na rozgrzanej oliwie aż będą rumiane.

Szaszłyki z kurczaka z marynatą z jamajki

Składniki:

8 udek z kurczaka bez skóry i kości

1 czerwona cebula pokrojona na ósemki

2 łyżki oliwy

pieprz

marynata:

3 łyżki ziela angielskiego

1 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki miodu

4 łyżki soku z cytryny

50 ml rumu

1 łyżka sosu sojowego

oliwa

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki marynaty. Dodaj kurczaka, zostaw na noc w lodówce. Nadziej kawałki kurczaka i cebulę na patyczki do szaszłyków. Ułóż szaszłyki w formie do zapiekania i skrop wszystko marynatą. Piecz 35-40 minut w 180 st.

Pieczony ser brie z brzoskwiniami i migdałami

Składniki:

1 okrągły ser brie

1 1/2 szklanki obranych brzoskwiń bez pestek

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1/4 szklanki prażonych płatków migdałów

Przygotowanie:

Rozgrzej piec do 180 st. Ułóż ser w formie do pieczenia. W misce wymieszaj brzoskwinie, cukier i cynamon. Ułóż to wszystko na serze. Posyp migdałami. Piecz 10-12 minut aż ser będzie miękki w środku. Podawaj na ciepło z chlebem lub krakersami.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości