Placuszki z harissą i grillowaną wołowiną
Placuszki:
200 g mąki
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżki mielonego cynamonu
woda
szczypta soli
Przygotowanie:
Wymieszaj suche składniki i dodawaj stopniowo wodę, aż powstanie ciasto. Podziel ciasto na sześć kawałków i rozwałkuj bardzo cienko. Smaż z obu stron na bardzo gorącej patelni teflonowej, aż na cieście pojawią się brązowe bąble.
Harrisa:
4 duże papryczki chili
6 ząbków czosnku
2 obrane i pozbawione pestek pomidory
25 g kolendry
sok z jednej cytryny
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na gęstą pastę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wołowina:
4 steki wołowe po 100 g
100 g liści różnych sałat
oliwa, sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię. Steki dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą. Smaż z obu stron po 4 minuty. Na placuszkach ułóż harrisę i mięso, posyp wszystko sałatą. Krokiety z soczewicy nadziewane wędzonym serem.
Składniki:
500 g soczewicy
1 l wody
100 g wędzonego sera pokrojonego w kostkę
1 łyżka uprażonego kminu rzymskiego
3 posiekane cienkie dymki
1 posiekany pęczek kolendry
150 ml oliwy do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wsyp soczewicę do garnka, zalej wodą i gotuj około 45 minut do miękkości. Odsącz. Dodaj kmin, dymkę i 3 łyżki oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Wstaw miksturę do lodówki, a kiedy ostygnie, uformuj z niej krokiety wielkości piłki golfowej z nadzieniem z sera w środku. Smaż na rozgrzanej oliwie aż będą rumiane.
Szaszłyki z kurczaka z marynatą z jamajki
Składniki:
8 udek z kurczaka bez skóry i kości
1 czerwona cebula pokrojona na ósemki
2 łyżki oliwy
pieprz
marynata:
3 łyżki ziela angielskiego
1 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki miodu
4 łyżki soku z cytryny
50 ml rumu
1 łyżka sosu sojowego
oliwa
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki marynaty. Dodaj kurczaka, zostaw na noc w lodówce. Nadziej kawałki kurczaka i cebulę na patyczki do szaszłyków. Ułóż szaszłyki w formie do zapiekania i skrop wszystko marynatą. Piecz 35-40 minut w 180 st.
Pieczony ser brie z brzoskwiniami i migdałami
Składniki:
1 okrągły ser brie
1 1/2 szklanki obranych brzoskwiń bez pestek
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 szklanki prażonych płatków migdałów
Przygotowanie:
Rozgrzej piec do 180 st. Ułóż ser w formie do pieczenia. W misce wymieszaj brzoskwinie, cukier i cynamon. Ułóż to wszystko na serze. Posyp migdałami. Piecz 10-12 minut aż ser będzie miękki w środku. Podawaj na ciepło z chlebem lub krakersami.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN