Pesto Gevones
Składniki:
50 g Bazylii Genewskiej (małe liście) - czyszczonej nie mytej
1/2 szklanki Oliwy evo (lepiej z Liguria)
6 łyżek Parmigiano Reggiano DOP
2 łyżek Pecorino DOP (Fiore Sardo)
2 ząbki czosnku
1 łyżka orzechów pinii
Szczypta grubej soli
Sposób przygotowania:
Do moździerza wkładamy: czosnek, szczyptę soli i ucieramy je razem. Gdy czosnek stanie sie kremowy dodajemy bazylię z kilkoma ziarnami soli i ucieramy do chwilii w którym z bazylii wydobywał będzie się sok, wtedy dodajemy orzechy pinii i ucieramy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. W kolejnym kroku dodajemy sery oraz cienkim strumieniem oliwę i mieszamy aż do chwili połączenia się wszystkich składników.
Pasta fresca (świeży makaron)
Składniki:
1 kg mąki
12 dużych jajek (każde o wadze 70 g)
Sposób przygotowania:
Przesiewamy mąkę przez sitko. Formujemy z niej kopiec, w środku którego robimy dziurkę, do której wbijamy pojedynczo jajka (o temperaturze pokojowej). Dodajemy sól (możecie zrobić makaron też bez soli).
Zaczynając od środka, mieszamy jajka za pomocą widelca lub łyżki; później rękoma ugniatamy ciasto od zewnątrz do wewnątrz, włączając całą znajdującą się na blacie mąkę. Jeśli nie jesteśmy w stanie dodać do ciasta całej mąki bądź ciasto jest trochę zbyt twarde dodajemy do niego jedną lub dwie łyżeczki ciepłej wody i dalej ugniatamy - do momentu, w którym ciasto będzie gładkie i jednolite. Wtedy zawijamy je w przezroczystą folię i odstawiamy na 30 minut w chłodne i suche miejsce.
Po odpoczynku nasze ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne, idealne do rozwałkowania. Posypujemy blat mąką i łapiemy za wałek. Przed rozwałkowaniem delikatnie rozpłaszczamy nasz bochenek palcami. Rozwałkowujemy ciasto zwiększając nacisk na jego brzegach do momentu uzyskania pożądanej przez nas grubości ciasta. .
Kroimy jak chcemy, tagliatelle, pappardelle, spaghetti etc. Et
Muffiny Migdałowe
Składniki:
350 g mąki
3 jajka
200 g cukru
100 g masła
Skórka z 1 cytryny
Skórka z 1 pomarańczy
100 g kandyzowanej pomarańczy
1 buteleczka ekstraktu migdałowego
1 szklanka mleka (160g)
50 ml likieru pomarańczowego
1/2 saszetka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Miękkie masło ubijamy z cukrem, żółtkami jajek, odrobiną mleka, skórką z cytryny, pomarańczy, kandyzowanymi pomarańczami, ekstraktem i likierem migdałowym, szczyptą soli, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie. Wlewamy masę do papierowej formy, wyrównujemy szpatułką i posypujemy polewą, zwykłym cukrem i migdałami.
Polewa:
60 g obranych i posiekanych migdałów
20 migdałów ze skórką
100 g brązowego cukru
3 białka ubite
20 g mąki kukurydzianej
10 g skrobi kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Do ubitych białek dodajemy pokruszone migdały i cukier, mieszamy delikatnie i przesiewamy mąki. Masę przekładamy na MUFINKI , dodajemy migdały, cukier i zapiekamy.
Spaghetti z czerwonym pesto z migdałami, pomidorami suszonymi, bazylią, czosnkiem i Parmigiano Reggiano
Składniki:
Makaron spaghetti 320 g
100 g. suszone pomidorów
70 g. obranych migdałów
8 listów bazylii
80 g Ser parmeggiano
2 ząbki czosnku
130 ml oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
Sól
Sposób przygotowania:
Suszone pomidory potnij na drobne kawałki pozostaw je do odsączenia. W międzyczasie obierz migdały i upraż je. Obierz czosnek, dodaj prażone migdały a potem obrany czosnek, ocet balsamiczny i bazylię, zblenduj wszystko na gładką masę. Dodaj osuszone pomidory, ser i oliwę ponownie zblenduj. Zanim dodasz soli sprawdź czy nie jest już zbyt słone. Czerwone pesto jest gotowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN