Pesto idealne według Cristiny Catese

W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała prawdziwy, włoski makaron z zielonym i czerwonym pesto, a na deser muffiny migdałowe. Pycha!

Pesto Gevones

Składniki:

50 g Bazylii Genewskiej (małe liście) - czyszczonej nie mytej

1/2 szklanki Oliwy evo (lepiej z Liguria)

6 łyżek Parmigiano Reggiano DOP

2 łyżek Pecorino DOP (Fiore Sardo)

2 ząbki czosnku

1 łyżka orzechów pinii

Szczypta grubej soli

Sposób przygotowania:

Do moździerza wkładamy: czosnek, szczyptę soli i ucieramy je razem. Gdy czosnek stanie sie kremowy dodajemy bazylię z kilkoma ziarnami soli i ucieramy do chwilii w którym z bazylii wydobywał będzie się sok, wtedy dodajemy orzechy pinii i ucieramy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. W kolejnym kroku dodajemy sery oraz cienkim strumieniem oliwę i mieszamy aż do chwili połączenia się wszystkich składników.

Pasta fresca (świeży makaron)

Składniki:

1 kg mąki

12 dużych jajek (każde o wadze 70 g)

Sposób przygotowania:

Przesiewamy mąkę przez sitko. Formujemy z niej kopiec, w środku którego robimy dziurkę, do której wbijamy pojedynczo jajka (o temperaturze pokojowej). Dodajemy sól (możecie zrobić makaron też bez soli).

Zaczynając od środka, mieszamy jajka za pomocą widelca lub łyżki; później rękoma ugniatamy ciasto od zewnątrz do wewnątrz, włączając całą znajdującą się na blacie mąkę. Jeśli nie jesteśmy w stanie dodać do ciasta całej mąki bądź ciasto jest trochę zbyt twarde dodajemy do niego jedną lub dwie łyżeczki ciepłej wody i dalej ugniatamy - do momentu, w którym ciasto będzie gładkie i jednolite. Wtedy zawijamy je w przezroczystą folię i odstawiamy na 30 minut w chłodne i suche miejsce.

Po odpoczynku nasze ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne, idealne do rozwałkowania. Posypujemy blat mąką i łapiemy za wałek. Przed rozwałkowaniem delikatnie rozpłaszczamy nasz bochenek palcami. Rozwałkowujemy ciasto zwiększając nacisk na jego brzegach do momentu uzyskania pożądanej przez nas grubości ciasta. .

Kroimy jak chcemy, tagliatelle, pappardelle, spaghetti etc. Et

Muffiny Migdałowe

Składniki:

350 g mąki

3 jajka

200 g cukru

100 g masła

Skórka z 1 cytryny

Skórka z 1 pomarańczy

100 g kandyzowanej pomarańczy

1 buteleczka ekstraktu migdałowego

1 szklanka mleka (160g)

50 ml likieru pomarańczowego

1/2 saszetka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Miękkie masło ubijamy z cukrem, żółtkami jajek, odrobiną mleka, skórką z cytryny, pomarańczy, kandyzowanymi pomarańczami, ekstraktem i likierem migdałowym, szczyptą soli, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie. Wlewamy masę do papierowej formy, wyrównujemy szpatułką i posypujemy polewą, zwykłym cukrem i migdałami.

Polewa:

60 g obranych i posiekanych migdałów

20 migdałów ze skórką

100 g brązowego cukru

3 białka ubite

20 g mąki kukurydzianej

10 g skrobi kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Do ubitych białek dodajemy pokruszone migdały i cukier, mieszamy delikatnie i przesiewamy mąki. Masę przekładamy na MUFINKI , dodajemy migdały, cukier i zapiekamy.

Spaghetti z czerwonym pesto z migdałami, pomidorami suszonymi, bazylią, czosnkiem i Parmigiano Reggiano

Składniki:

Makaron spaghetti 320 g

100 g. suszone pomidorów

70 g. obranych migdałów

8 listów bazylii

80 g Ser parmeggiano

2 ząbki czosnku

130 ml oliwy

1 łyżeczka octu balsamicznego

Sól

Sposób przygotowania:

Suszone pomidory potnij na drobne kawałki pozostaw je do odsączenia. W międzyczasie obierz migdały i upraż je. Obierz czosnek, dodaj prażone migdały a potem obrany czosnek, ocet balsamiczny i bazylię, zblenduj wszystko na gładką masę. Dodaj osuszone pomidory, ser i oliwę ponownie zblenduj. Zanim dodasz soli sprawdź czy nie jest już zbyt słone. Czerwone pesto jest gotowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości