Paweł Staliński i jego kuchnia dla aktywnych

Paweł Staliński, syn znanej aktorki Doroty Stalińskiej, jest instruktorem kite-surfingu. Nauczył się spadochroniarstwa, regularnie trenuje jogę, powrócił do jeździectwa i jest miłośnikiem koni. W kuchni Dzień Dobry TVN razem z blogerką kulinarną Darią Ładochą przygotował dania kuchni dla aktywnych.

Sałata z awokado, pomidorami koktajlowymi, orzechami i sezamem

Składniki:

ćwiartka sałaty lodowej

garść rukoli

1 awokado

6 pomidorów koktajlowych

1 łyżka sezamu

1 łyżka orzechów laskowych

1 łyżka sosu sojowego

pół ogórka zielonego

2 łyżki oliwy cytrynowej

szczypta soli i pieprzu

kolendra

Przygotowanie:

Sałatę i rukolę należy dokładnie umyć. Lodową porwać na kawałki i ułożyć na półmisku. Dodać rukolę. Awokado obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki, pomidory przecinamy na pół, ogórka kroimy na plasterki (możemy pozostawić skórkę, lecz należy dokładnie go umyć). Orzechy tłuczemy w moździerzu na mniejsze kawałki i podprażamy razem z sezamem na suchej patelni. Gdy zaczną brązowieć dodajemy łyżkę sosu sojowego. Przekładamy do miski z sałatą. Na koniec kropimy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy kolendrą

Wegetariańskie leczo z ciecierzycą

Składniki:

1 opakowanie ciecierzycy z puszki odsączonej na sitku

1 cukinia pokrojona na mniejsze kawałki

1 cebula drobno posiekana

2 ząbki czosnku drobno posiekane

2 kolorowe papryki pokrojone w paski

4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżka pesto czerwonego

1 łyżka oleju rzepakowego

garść zielonej pietruszki lub bazylii

sól, pieprz

szczypta cukru

1 łyżeczka czerwonej papryki

suszone pomidory w przyprawie

ser żółty potarty na wierzchu

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek razem z cebulą i mieszamy. Dodajemy paprykę i cukinię i dalej chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory, suszone pomidory w przyprawie, przecier i pesto i dusimy pod przykryciem 10 minut. Następnie dodajemy ciecierzycę i parę minut dusimy wszystko razem. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub bazylią i żółtym serem.

KOMOSA RYŻOWA z kurczakiem, brokułami i migdałami

Składniki:

1 cebula biała drobno pokrojona

2 ząbki czosnku drobno posiekane

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej

pojedyncza pierś z kurczaka drobno pokrojona

kilka różyczek brokułu ugotowanego na parze al dente

płatki migdałowe podprażone na suchej patelni

sól, pieprz

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy kurczaka i podsmażamy aż będzie biały. Dodajemy komosę ryżową, sos sojowy i ostrygowy i dalej mieszamy, tak by sosy pokryły kaszę. Dodajemy brokuły, doprawiamy do smaku i przekładamy na talerz. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości