Sałata z awokado, pomidorami koktajlowymi, orzechami i sezamem
Składniki:
ćwiartka sałaty lodowej
garść rukoli
1 awokado
6 pomidorów koktajlowych
1 łyżka sezamu
1 łyżka orzechów laskowych
1 łyżka sosu sojowego
pół ogórka zielonego
2 łyżki oliwy cytrynowej
szczypta soli i pieprzu
kolendra
Przygotowanie:
Sałatę i rukolę należy dokładnie umyć. Lodową porwać na kawałki i ułożyć na półmisku. Dodać rukolę. Awokado obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki, pomidory przecinamy na pół, ogórka kroimy na plasterki (możemy pozostawić skórkę, lecz należy dokładnie go umyć). Orzechy tłuczemy w moździerzu na mniejsze kawałki i podprażamy razem z sezamem na suchej patelni. Gdy zaczną brązowieć dodajemy łyżkę sosu sojowego. Przekładamy do miski z sałatą. Na koniec kropimy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy kolendrą
Wegetariańskie leczo z ciecierzycą
Składniki:
1 opakowanie ciecierzycy z puszki odsączonej na sitku
1 cukinia pokrojona na mniejsze kawałki
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
2 kolorowe papryki pokrojone w paski
4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka pesto czerwonego
1 łyżka oleju rzepakowego
garść zielonej pietruszki lub bazylii
sól, pieprz
szczypta cukru
1 łyżeczka czerwonej papryki
suszone pomidory w przyprawie
ser żółty potarty na wierzchu
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek razem z cebulą i mieszamy. Dodajemy paprykę i cukinię i dalej chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory, suszone pomidory w przyprawie, przecier i pesto i dusimy pod przykryciem 10 minut. Następnie dodajemy ciecierzycę i parę minut dusimy wszystko razem. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki lub bazylią i żółtym serem.
KOMOSA RYŻOWA z kurczakiem, brokułami i migdałami
Składniki:
1 cebula biała drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
pojedyncza pierś z kurczaka drobno pokrojona
kilka różyczek brokułu ugotowanego na parze al dente
płatki migdałowe podprażone na suchej patelni
sól, pieprz
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy kurczaka i podsmażamy aż będzie biały. Dodajemy komosę ryżową, sos sojowy i ostrygowy i dalej mieszamy, tak by sosy pokryły kaszę. Dodajemy brokuły, doprawiamy do smaku i przekładamy na talerz. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN