Podudzia z indyka z cukinią, dynią, boczniakami i ananasem
Składniki dla 4 osób:
500 g podudzi z indyka
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat
Imbir
1 cukinia
100 g pokrojonej w cząstki dyni
1 czerwona cebula
100 g ananasa
8 boczniaków
1 szklanki oliwy z oliwek
100 ml białego wina
200 ml bulionu drobiowego Kucharek
Do smaku: sól, grubo mielony pieprz indyjski Prymat, słodka papryka węgierska
1 pęczek kolendry
50 g prażonych orzechów nerkowca
50 g prażonych migdałów
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone mięso pokroić na kawałki. Przygotować marynatę, łącząc wszystkie jej składniki, a następnie natrzeć nią mięso i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Pokrojona w kostkę cukinię, cebulę, obranego i pokrojonego w cząstki ananasa i boczniaki smażyć przez około 15 minut. Mięso i pokrojona w cząstki dynię podsmażyć, dodać białe wino i bulion, całość dusić do miękkości. Aromatyczne warzywa z ananasem i boczniakami dodać do mięsa, posypać migdałami i orzechami nerkowca, a następnie doprawić do smaku. Danie posypać świeżo siekaną kolendrą i podawać z kaszą kuskus.
Smażone boczniaki z serem oscypek i figowym balsamico
Składniki dla 4 osób:
400 g świeżych borowików
400 g sera oscypek
4 łyżki figowego balsamico
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
Do smaku: sól czosnkowa Prymat, tymianek Prymat, grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat
1 pęczka szczypiorku do dekoracji
1 pokrojona na kromki ciabatta
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i pokrojone w plastry borowiki usmażyć na oliwie z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Całość doprawić do smaku solą czosnkową, tymiankiem, grubo mielonym pieprzem i papryką. Ser oscypek pokroić w plastry i zgrillować. Kromki ciabatty podpiec w tosterze lub zgrillować. Na pieczywie ułożyć oscypka, na nim aromatyczne borowiki. Przed podaniem skropić figowym balsamico.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN