Materiał promocyjny

Ola Szwed w kuchni Roberta Sowy

Ola niedawno wkroczyła w dorosłość, ale na swoim koncie ma już wiele lat pracy. Karierę zawodową zaczynała od zespołu dziecięcego, który towarzyszył występom Majki Jeżowskiej. Dziś wystąpiła w naszej kuchni razem z Robertem Sową.

Podudzia z indyka z cukinią, dynią, boczniakami i ananasem

Składniki dla 4 osób:

500 g podudzi z indyka

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat

Imbir

1 cukinia

100 g pokrojonej w cząstki dyni

1 czerwona cebula

100 g ananasa

8 boczniaków

1 szklanki oliwy z oliwek

100 ml białego wina

200 ml bulionu drobiowego Kucharek

Do smaku: sól, grubo mielony pieprz indyjski Prymat, słodka papryka węgierska

1 pęczek kolendry

50 g prażonych orzechów nerkowca

50 g prażonych migdałów

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone mięso pokroić na kawałki. Przygotować marynatę, łącząc wszystkie jej składniki, a następnie natrzeć nią mięso i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Pokrojona w kostkę cukinię, cebulę, obranego i pokrojonego w cząstki ananasa i boczniaki smażyć przez około 15 minut. Mięso i pokrojona w cząstki dynię podsmażyć, dodać białe wino i bulion, całość dusić do miękkości. Aromatyczne warzywa z ananasem i boczniakami dodać do mięsa, posypać migdałami i orzechami nerkowca, a następnie doprawić do smaku. Danie posypać świeżo siekaną kolendrą i podawać z kaszą kuskus.

Smażone boczniaki z serem oscypek i figowym balsamico

Składniki dla 4 osób:

400 g świeżych borowików

400 g sera oscypek

4 łyżki figowego balsamico

1 czerwona cebula

3 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

Do smaku: sól czosnkowa Prymat, tymianek Prymat, grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat

1 pęczka szczypiorku do dekoracji

1 pokrojona na kromki ciabatta

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i pokrojone w plastry borowiki usmażyć na oliwie z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Całość doprawić do smaku solą czosnkową, tymiankiem, grubo mielonym pieprzem i papryką. Ser oscypek pokroić w plastry i zgrillować. Kromki ciabatty podpiec w tosterze lub zgrillować. Na pieczywie ułożyć oscypka, na nim aromatyczne borowiki. Przed podaniem skropić figowym balsamico.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości