Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Kashi- sushi z kaszy
Składniki:
200 g kaszy jęczmiennej
1 wędzona makrela
płaty nori
2-3 łyżki tartego chrzanu
3 ogórki kiszone
2 kwaśne jabłka np. szara reneta
mata do zawijania
Sposób przygotowania:
Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Makrelę obrać z ości i drobno pokroić. Kaszę odcedzić i wymieszać z posiekana makrelą na jednolitą masę. Kaszę z makrelą rozłożyć na płatach nori na grubość około 0,5 cm. Na 1/4 powierzchni rozprowadzić cienką warstwę chrzanu i ułożyć jabłko i ogórki kiszone pokrojone w paski. Przy pomocy packi zwinąć rolki. Ostrym nożem pokroić zwinięte rolki w 2 cm kawałki.
Królik z buraczkowym kuskusem
Składniki:
1 królik
olej do smażenia
2 białe cebule
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
10-12 liści szałwii
200 ml białego wytrawnego wina
200 g kaszy jaglanej
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Królika podzielić na kawałki doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony. Dodać pokrojone w piórka cebule i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać szałwię, podlać połową wina. Dusić na wolnym ogniu, podlewając winem aż królik będzie miękki.
W tym czasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach zetrzeć buraki i ugotować je w 600 ml wody przez około 20 minut. Kaszę jaglaną przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Dodać do gotujących się buraków. Gotować na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka. Jeśli będzie potrzeba należy dolać wody. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i przeciśniętymi ząbkami czosnku. Odstawić jeszcze na kilka minut.
Królika podawać z podduszonymi warzywami oraz kaszą.
Wytrawne babeczki
Składniki:
2 opakowania długo dojrzewającej szynki (np. szwarcwaldzka)
200 g kaszy gryczanej
100 g długo dojrzewającego sera np. bursztyn
2 jajka
0,5 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
100 g twarogu
blaszka do mufinek (12szt)
Wykonanie:
Blaszkę do mufinek włożyć szynką w kształcie otwartej róży, dwa plasterki na jedną babeczkę. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Starty ser, posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną kaszę, i jakiem mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie wypełniamy różyczki do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy pokruszonym twarogiem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 165o C z włączonym termoobiegiem i zapiekamy ok 15-20 min.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień DobryTVN