Złoty rosół z kury
składniki:
-1/2 kury ok. 75g
- 40g wołowiny (goleń lub szponder)
- 3l wody
- marchewka 4-5szt
- pietruszka 2 szt
- seler 1 dużego
- por 1szt (część środka)
- cebula – 1szt ( średnia przypalana na ogniu)
- czosnek (2 ząbki)
- natka pietruszki
- koper
- sól
-pieprz
-ziele angielskie
-liść laurowy
Przygotowanie:
Do 3 litrów zimnej wody wkładamy wołowinę i gotujemy po 30 minutach dodajemy kurczaka i włoszczyznę, przyprawiamy. Zupę gotujemy jeszcze 1,5 godziny na bardzo małym ogniu.
Kreplach
To malutkie pierożki z tradycyjnego ciasta wypełnionego farszem z drobno zmielonego mięsa
składniki:
dla 4 os.
składniki ciasto
- 12dag posiekanej mąki
- 1 jajko, ubite
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżki wody
- bułka tarta
- olej
Składniki farsz
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 mała cebula, drobna posiekana
- 12-15 dag ugotowanej wołowiny lub mięsa z kurczaka, zmielone
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto i pozostawić na czas przygotowania farszu. Na patelni podsmażyć na brązowo cebulkę, następnie dołożyć mięso i smażyć przez 5 minut, przyprawić i pozostawić do ostygnięcia. Rozwałkować ciasto, po czym pokroić na małe kwadraty lub wyciąć małe krążki. Na każde położyć łyżeczkę farszu i zalepić w małe trójkąciki, następnie ugotować w osolonej wrzącej wodzie.
Kurczak z miodem i sokiem pomarańczowym
Składniki:
dla 4-6 os.
składniki
- kurczak 1-1,5 kg
- 2 jajka ubite z 2 łyżkami wody
- 1 zmielonego czarnego pieprzu
- olej roślinny
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczki
- 60ml płynnego miodu
- 3 łyżeczki zmielonego imbiru
- tarta bułka
Przygotowanie:
Kurczak pokroić w kawałki, zanużyc w ubitym jajku i bułce tartej wymieszać z solą i pieprzem. Na patelni obsmażyć mięso ze wszystkich stron, następnie włożyć do naczynia żaroodpornego. Gorącą wodę wymieszać z miodem i sokiem pomarańczowym i zalać kurczaka i piec w piekarniku nagzanym do 180C przez 45minut.
Cymes
Składniki:
dla 5-7 os
- 1kg marchewki obranej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 – 2 łyżki margaryny
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- szczypta mielonego cynamonu
- 20dag rodzynek
Przygotowanie:
Marchew pokroić w plasterki. Włożyć do garnka wraz z solą cukrem i miodem. Dodać margaryny, pospać cynamonem, wlać sok pomarańczowy i dodać rodzynek. Zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 1,5godziny.
Autor: Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN