Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Zupa z kurczaka z knedlami ze szpinakiem
Składniki:
Bulion
1 kurczak
1 pęczek włoszczyzny
pęczek natki pietruszki
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
zielony groszek Hortex
Knedle
4-5 czerstwych bułek
200 ml mleka
1 małą cebula
50 g masła
100 g mrożonego szpinaku w liściach Hortex
2 jajka
1 szczypta pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki soli
mąka pszenna
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć i podzielić na porcje. Zalać 5 litrami wody i gotować. Dodać włoszczyznę i przyprawy. Gotować około 3 godzin na wolnym ogniu. Przecedzić i doprawić. Dodać groszek i kawałki obranego mięsa z kurczaka. Gotować przez chwilę. Podawać z knedlami.
Bułki pokroić w kostkę i zalać mlekiem. Odstawić aż nasiąkną Jajka wymieszać z solą, pieprzem i gałką. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Podsmażoną cebulę razem z drobno posiekaną pietruszką, rozmrożonym i pokrojonym szpinakiem dodać do odciśniętych bułek. Wymieszać, wyrobić (jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać mąki) i formować okrągłe małe kuleczki.
Gotować w osolonej wodzie, podawać w miseczkach zalane bulionem.
Cytrynowe kotleciki z sałatką z kalafiora
Składniki:
4 sznycle cielęce (np. z udźca)
1 cytryna
sól i pieprz
oliwa z oliwek
1 opakowanie różyczek kalafiora Hortex
100 g pestek dyni
1 łyżka kaparów
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kotleciki przyprawić solą i pieprzem. Sparzoną i wyszorowaną cytrynę otrzeć z żółtej części skórki, wymieszać z sokiem i 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstawić na 2-3 godziny do zamarynowania. Następnie usmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Kalafiora smażyć na lekko naoliwionej patelni partiami aż będzie lekko przypieczony. Pestki dyni przyprażyć na suchej patelni. Kalafiora wymieszać z posiekanymi kaparami, pestkami dyni. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną marynaty z kaparów. Kotleciki podawać z sałatką.
Omlet cesarski
Składniki:
80 g cukru
6 jajek
1 szczypta soli
370 ml mleka
180 g mąki pszennej
masło do pieczenia
50 g rodzynek
1 paczka truskawek Hortex
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem, wymieszać z mlekiem i mąką. Rozgrzać masło na patelni, wlać masę jajeczną i posypać rodzynkami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Piec przez 15-20 minut, aż omlet się zetnie i zrumieni. Przy pomocy dwóch widelców porwać omlet na niewielkie kawałki, po czym wstawić do piekarnika na kolejne 2-4 minuty.
Wyłożyć omlet na 4 podgrzane talerze, posypać przygotowanym cukrem pudrem, podawać niezwłocznie po przygotowaniu.
W czasie gdy omlet się piecze poddusić truskawki w garnku aż się zaczną rozpadać i przypominać konfiturę.
Omlet podawać z ciepłym sosem truskawkowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN