Krem cebulowy na białym winie
Składniki:
6 cebul
2 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
około 0,5 l bulionu warzywnego
olej do smażenia
łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
białe wino półwytrawne
szczypta majeranku
szczypta tymianku
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w plastry. Czosnek posiekać. Podsmażyć składniki na odrobinie oleju. Dodać mąkę oraz paprykę. Po zeszkleniu przełożyć je do garnka oraz zalać bulionem tak, by minimalnie przykrył składniki. Dodać majeranek i tymianek. Gotować na małym ogniu do momentu, aż cebula zmięknie. Następnie zblendować składniki, dodać szklankę białego wina, przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami, bądź chlebem.
Polędwica wołowa nadziewana z grzybami
Składniki:
500 g polędwicy wołowej
100 g suszonych grzybów
1 mała cebula
oliwa do smażenia
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć we wrzątku. Po przestygnięciu odcedzić i posiekać. Posiekać cebulę i podsmażyć na oliwie razem z grzybami. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
W polędwicy - długim, ostrym nożem – zrobić otwór przez całą długość. Uważać, by nie naruszyć ścianek oraz drugiego końca polędwicy. Korzystając z otworu napełnić mięso farszem. W razie potrzeby zaszyć otwór nicią.
Rozgrzać piekarnik (góra i dół) do 190 stopni. Rozgrzać patelnię (może być grillowa) i obsmażyć polędwicę z każdej strony przez ok. 3 minuty. Przełożyć mięso na blachę i wstawić do piekarnika na maksymalnie 15 minut. Mięso powinno być różowe w środku. Dla pewności w najgrubszą część mięsa wbić termometr, który powinien wskazywać ok. 65 stopni.
Odstawić wołowinę na talerz by kilka minut „odpoczęła”. Można zjeść od razu lub odstawić na noc do lodówki i podawać jako zimną wędlinę.
Chili con carne w paprykach
Składniki na farsz:
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
1 łyżeczka oregano
500 g mielonej wołowiny
100 g chudego boczku (np. pancetty)
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2/3 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie
100 ml wrzącego bulionu np. wołowego lub wody
4 duże czerwone papryki
oliwa extra vergine
Dodatki:
400 g gęstej, kwaśnej śmietany
sól
sok z limonki
świeża kolendra
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papryki opłukać i osuszyć, dłonią wyjąć pestki. Każdą paprykę przekroić na pół, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia rozcięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i boczek, mieszając zrumieniać z każdej strony.
Gdy całe mięso będzie już wysmażone, doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykryć i dusić przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojone suszone pomidory, jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną bulionem fasolę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty. Gotować potrawę, podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak by powstało trochę gęstego sosu.
Upieczone papryki napełnić farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez 10 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez około 10 minut. Wierzch papryk można posmarować oliwą lub olejem z suszonych pomidorów aby nie wydawał się suchy.
Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany, posypując kolendrą. Jeśli papryki i mięso ostygły (bo były robione kilka godzin wcześniej), można dodać dodatkowe 10 minut zapiekania pod folią.
Słona czekolada z pistacjami i piankami marshmallows
Składniki:
90 g czekolady gorzkiej (70% kakao)
90 g czekolady mlecznej
1 łyżka grubej soli morskiej
5 łyżek pistacji
pianki marshmallows
3 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
Przygotować kąpiel wodną (garnek z wodą i metalowa miska). Połamać czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekolada nie powinna być zbyt gorąca. Dodać masło orzechowe. Dosypać sól i pistacje. Nie mieszać zbyt gwałtownie, inaczej sól zupełnie się rozpuści.
Kiedy czekolada trochę przestygnie, ale ciągle będzie płynna, dosypać pianki i delikatnie wymieszać, by się nie roztopiły. To może być trudne Przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN