Chłodnik z ogórków małosolnych
Składniki:
500 g ogórków małosolnych
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy cytrynowej
garść koperku posiekanego
garść szczypiorku posiekanego
300 g jogurtu naturalnego
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj ogórki pokrojone na drobne kawałki i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj 3/4 szklanki wody. Ostudź, dodaj jogurt i przyprawy, a następnie zmiksuj.
Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem małosolnym
Składniki:
2 pęczki botwinki
2 litry bulionu warzywnego
1 łyżka octu jabłkowego
3 ogórki małosolne
1 ogórek zielony
1 pęczek rzodkiewki
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 duży kefir
4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie umyj. Drobno posiekaj buraczki. Liście również. Gotuj liście wraz z buraczkami w bulionie ok. 10 min. Podczas gotowania dodaj ocet jabłkowy. Następnie przestudź. W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki małosolne oraz ogórka zielonego. Zostaw kilka grubszych kawałków do dekoracji. Dokładnie tak samo zrób z rzodkiewką. Wymieszaj całość z ugotowaną botwinką. Jeśli nie masz czasu, możesz warzywa zmiksować z blenderze razem z botwinką. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj na koniec kefir i dokładnie schłodź w lodówce. Podawać z jajkiem.
Szybkie ciasto rabarbarowe z keksówki z truskawkami i bitą śmietaną
Składniki:
400 g rabarbaru obranego w dwucentymetrowe kawałki
370 g mąki orkiszowej
100 g cukru trzcinowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta mielonego imbiru
200 g masła
100 ml mleka kokosowego
5 jajek
50 g mielonych migdałów
50 g daktyli namoczonych w zimnej wodzie
szczypta cynamonu
300 g truskawek do dekoracji
200 ml schłodzonej śmietanki 36% do ubicia śmietany
Przygotowanie:
Rabarbar wymieszaj z dwoma łyżkami mąki i odstaw na chwilę. Resztę mąki połącz z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i imbirem. W garnku roztop masło, następnie przestudź. Mleko zmiksuj z jajami i przestudzonym masłem. Dodaj do mąki i zmiksuj na elastyczne ciasto. Dodaj cynamon. Połącz z migdałami oraz pokrojonymi na mniejsze kawałki daktylami. Przełóż do formy keksówki wysmarowanej olejem i bułką tartą. Zapiekaj ok. 50 min. w piekarniku nastawionym na 200 st. C. Na koniec udekoruj pokrojonymi truskawkami i bitą śmietaną.
Młode marchewki w pomarańczowym sosie z młodymi ziemniaczkami i musem z bobu
Składniki:
2 pęczki młodych marchewek
4 szalotki
2 łyżki sklarowanego masła
sok z pomarańczy
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 szklanki wina
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
szczypta cynamonu
kilka kropel soku z cytryny
Młode ziemniaki
250 g młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
2 łyżki masła
garść drobno posiekanego koperku
Mus z bobu
400 g bobu ugotowanego i bez łupin
3 łyżki oliwy z oliwek
skórka starta z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
50 g zmielonych migdałów
50 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowane i gorące połącz z masłem i koperkiem. Bób zmiksuj na gładką masę z resztą składników. Marchewki pozbawione łodyg i umyte dokładnie gotuj ze skórką na parze. Szalotki drobno siekaj i w rondelku zeszklij na maśle klarowanym. Dodaj marchewki pokrojone na mniejsze kawałki, ale nie na bardzo drobne. Dodaj cukier. Dodaj sok z pomarańczy, sok z cytryny i wino. Odparuj płyn. Następnie dodaj cynamon i rozpuść łyżeczkę mąki w 1/2 szklanki zimnej wody. Dodaj do marchewek. Wszystko podaj razem na talerzu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN