Mężczyzna idealny. Nie tylko w kuchni

DTU_4075.JPG
DTU_4075.JPG
Jest zdrowy i wysportowany, a świetną formę zawdzięcza dobrej diecie. Rafał Maślak, w tym roku, zdobył tytuł Mistera Polski. Świetnie gotuje. I udowodnił to w naszej kuchni!

Kabanosy al'a tapas

Składniki:

200 g jasnego pieczywa np. ciabatta

2 czerwone cebule

3 papryczki jalapeno

oliwa z oliwek

300 g kabanosów

1 łyżka koncentratu pomidorowego

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczywo pokroić w 1 cm kostkę. Ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec aż grzanki się zarumienią i będą chrupiące.

W tym czasie podsmażyć pokropioną w drobną kostkę cebulę i papryczki. Gdy będą miękkie dodać pokrojone w 2 cm kawałki kabanosy i podsmażyć całość razem kilka minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dodać grzanki, wymieszać i podawać w małych miseczkach.

Crostini z bobem i kabanosami

Składniki:

200 g młodego bobu

1 bagietka

oliwa z oliwek

1 pęczek zielonych szparagów

2 łyżki masła

200 g kabanosów

sól i pieprz

Przygotowanie:

Bób ugotować i obrać. Bagietką, pokroić na ukośne kromki i skropić oliwą z oliwek. Podpiec w piekarniku. Szparagi i kabanosy pokroić w 3-4 cm kawałki i podsmażyć na maśle. Bób lekko rozgnieść widelcem dodając odrobinę oliwy z oliwek, sól i pieprz. Pastą smarować grzanki, na wierzchu ułożyć szparagi z kabanosami. Skropić oliwą z oliwek.

Letnia Minestrone z kabanosami

Składniki:

300 g Kabanosów drobiowych

200 g fasoli, świeżej lub namoczonej przez noc

oliwa z oliwek

2 młode marchewki

1 moda cebula

2 łodygi selera naciowego

3 ząbki czosnku

3 młode ziemniaki

pęczek zielonych szparagów

200 g groszku cukrowego

2 puszki pomidorów krojonych

1 lampka białego wina

2 cukinie

garść drobnego makaronu

500 ml bulionu warzywnego

parmezan

kilka łodyg bazylii

Sposób przygotowania:

Jeśli fasola była namoczona to odcedzić i ugotować do miękkości. W tym czasie w dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oliwy, podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i kabanosy pokrojone w 1 cm kawałki. Dodać pokrojoną w krążki marchewkę, seler, i ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość dusić około 15 min do miękkości. Dodać pomidory, cukinię pokrojoną w pół krążki, szparagi pokrojone w 2 cm kawałki oraz wino. Gotować kolejne 15 min. Dodać miękką fasolę i bulion. Dodać makaron, gotować aż będzie miękki. Podawać z listkami bazylii oraz posypane tartym parmezanem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!