Łosoś z grilla w koperku
Składniki:
700 g fileta z łososia
Marynata:
kilka łyżek oliwy
szczypta pieprzu cytrynowego
2-3 łyżeczki koperku
Sól morska
Przygotowanie:
Filety z łososia oczyść, umyj i osusz. Do oliwy dodaj pieprz cytrynowy i koperek. Dopraw do smaku świeżo mieloną solą morską. Wymieszaj. Natrzyj marynatą łososia. Odstaw na 1 godzinę. Ułóż na ruszcie grilla i opiekaj przez kilka minut.
Fiszburger
Składniki:
600 g filetów z dorsza
2 jajka
kilka łyżek płatków owsianych
szczypta pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka koperku
szczypta kurkumy
sól morska
szczypta estragonu
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej wodą i odstaw aby spęczniały. Filety z dorsza oczyść i umyj. Sparz rybę we wrzątku przez kilka minut. Ostudź i przy pomocy widelca podziel na kawałeczki ( mięso dorsza powinno się delikatnie "listkować"). Odciśnij płatki owsiane z nadmiaru wody i wymieszaj z rybą. Dodaj całe jajka, koper, imbir i kurkumę. Delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku świeżo mieloną solą morską oraz pieprzem cytrynowym. Uformuj równe, nieduże i cienkie kotleciki. Ułóż je na ruszcie grilla i opiekaj przez kilka minut po każdej ze stron.
Flądra po azjatycku
Składniki:
1 świeża flądra
kilka gałązek świeżej kolendry
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
1 cytryna
szczypta pieprzu cytrynowego
szczypta imbiru
szczypta chili
szczypta koperku
sól morska
Przygotowanie:
Flądrę oczyść, umyj i osusz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do oleju dodaj pieprz cytrynowy, chili, imbir i koper. Wymieszaj wszystko razem z czosnkiem i dopraw do smaku świeżo mieloną solą morską. Mieszanką ziołową natrzyj flądrę z obu stron. Połóż rybę na ruszcie grilla i opiekaj po kilkanaście minut po każdej ze stron. Przed podaniem skrop flądrę sokiem z cytryny i posyp drobno posiekaną świeżą kolendrą.
Dorsz duszonyw maśle
Składniki:
700 g filetów z dorsza
100 g masła
1 ząbek czosnku
100 ml białego wina
1 łyżeczka estragonu
szczypta pieprzu cytrynowego
Sól morska
Przygotowanie:
Filety z dorsza opłucz, osusz i podzieli na porcje. Czosnek obierz i pokrój na cienkie płatki. Przygotuj 4 arkusze folii aluminiowej. Na każdy połóż porcję dorsza, kilka plasterków czosnku, z cytryny oraz łyżkę masła. Wszystko posyp suszonym estragonem. Dopraw pieprzem cytrynowym i solą morską. Podlej białym winem. Zawiń w folię tak by powstały szczelne pakieciki. Połóż na ruszcie grilla i opiekaj przez około około 15-20 minut.
Sałatka wędzona z flądrą lub dorszem
Składniki:
200 g wędzonej flądry lub dorsza
800 g dobrych sałatkowych ziemniaków
2 średnie czerwone cebule
Kilka łyżek oliwy
Pęczek natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
4 łyżki musztardy francuskiej
szczypta chili
szczypta pieprzu cytrynowego
sól morska
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze umyj i ugotuj w mundurkach. Powinny być miękkie, ale trzeba uważać żeby ich nie rozgotować. Ostudzone pokrój w dużą kostkę. Musztardę wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Natkę drobno posiekaj. Ziemniaki delikatnie wymieszaj z sosem musztardowym, cebulą i natką. Dodaj rybę podzielona na drobne kawałki. Dopraw delikatnie solą i pieprzem cytrynowym. Odstaw na kilkanaście minut aby wszystkie smaki się dobrze przegryzły.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN