Męskie grillowanie

Dziś kuchnia Dzień Dobry Wakacje przeniosła się na pokład kutra rybackiego w Jastarni. Za grillem stanęli Michał i Dariusz Michalczewscy, którzy pod okiem Grzegorza Łapanowskiego, przygotowali m.in. łososia z grilla, fiszburgera , flądrę po azjatycku... Jak myślicie, jak sobie poradzili?

Łosoś z grilla w koperku

Składniki:

700 g fileta z łososia

Marynata:

kilka łyżek oliwy

szczypta pieprzu cytrynowego

2-3 łyżeczki koperku

Sól morska

Przygotowanie:

Filety z łososia oczyść, umyj i osusz. Do oliwy dodaj pieprz cytrynowy i koperek. Dopraw do smaku świeżo mieloną solą morską. Wymieszaj. Natrzyj marynatą łososia. Odstaw na 1 godzinę. Ułóż na ruszcie grilla i opiekaj przez kilka minut.

Fiszburger

Składniki:

600 g filetów z dorsza

2 jajka

kilka łyżek płatków owsianych

szczypta pieprzu cytrynowego

1 łyżeczka koperku

szczypta kurkumy

sól morska

szczypta estragonu

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej wodą i odstaw aby spęczniały. Filety z dorsza oczyść i umyj. Sparz rybę we wrzątku przez kilka minut. Ostudź i przy pomocy widelca podziel na kawałeczki ( mięso dorsza powinno się delikatnie "listkować"). Odciśnij płatki owsiane z nadmiaru wody i wymieszaj z rybą. Dodaj całe jajka, koper, imbir i kurkumę. Delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku świeżo mieloną solą morską oraz pieprzem cytrynowym. Uformuj równe, nieduże i cienkie kotleciki. Ułóż je na ruszcie grilla i opiekaj przez kilka minut po każdej ze stron.

Flądra po azjatycku

Składniki:

1 świeża flądra

kilka gałązek świeżej kolendry

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oleju

1 cytryna

szczypta pieprzu cytrynowego

szczypta imbiru

szczypta chili

szczypta koperku

sól morska

Przygotowanie:

Flądrę oczyść, umyj i osusz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do oleju dodaj pieprz cytrynowy, chili, imbir i koper. Wymieszaj wszystko razem z czosnkiem i dopraw do smaku świeżo mieloną solą morską. Mieszanką ziołową natrzyj flądrę z obu stron. Połóż rybę na ruszcie grilla i opiekaj po kilkanaście minut po każdej ze stron. Przed podaniem skrop flądrę sokiem z cytryny i posyp drobno posiekaną świeżą kolendrą.

Dorsz duszonyw maśle

Składniki:

700 g filetów z dorsza

100 g masła

1 ząbek czosnku

100 ml białego wina

1 łyżeczka estragonu

szczypta pieprzu cytrynowego

Sól morska

Przygotowanie:

Filety z dorsza opłucz, osusz i podzieli na porcje. Czosnek obierz i pokrój na cienkie płatki. Przygotuj 4 arkusze folii aluminiowej. Na każdy połóż porcję dorsza, kilka plasterków czosnku, z cytryny oraz łyżkę masła. Wszystko posyp suszonym estragonem. Dopraw pieprzem cytrynowym i solą morską. Podlej białym winem. Zawiń w folię tak by powstały szczelne pakieciki. Połóż na ruszcie grilla i opiekaj przez około około 15-20 minut.

Sałatka wędzona z flądrą lub dorszem

Składniki:

200 g wędzonej flądry lub dorsza

800 g dobrych sałatkowych ziemniaków

2 średnie czerwone cebule

Kilka łyżek oliwy

Pęczek natki pietruszki

2-3 ząbki czosnku

4 łyżki musztardy francuskiej

szczypta chili

szczypta pieprzu cytrynowego

sól morska

Przygotowanie:

Ziemniaki dobrze umyj i ugotuj w mundurkach. Powinny być miękkie, ale trzeba uważać żeby ich nie rozgotować. Ostudzone pokrój w dużą kostkę. Musztardę wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Natkę drobno posiekaj. Ziemniaki delikatnie wymieszaj z sosem musztardowym, cebulą i natką. Dodaj rybę podzielona na drobne kawałki. Dopraw delikatnie solą i pieprzem cytrynowym. Odstaw na kilkanaście minut aby wszystkie smaki się dobrze przegryzły.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości