Masterchef Junior. Łosoś na pierzynce z pora czy tarta Tatin?

w kuchni Dzień Dobry TVN gotują dwie uczestniczki MasterChef Junior. Nad ich pracą pieczę sprawuje Anna Starmach. Małgosia Kocińska i Marysia Poproch, które odpadły we wczorajszym odcinku programu, w naszej kuchni przygotowały takie smakołyki jak: deser Tarta Tatin, kotleciki jagnięce z kością, łososia na pierzynce z pora i owocowe kokilki. Smacznego!

Przepisy Marysi:

Deser Tarta Tatin

Składniki:

6 jabłek szara reneta

300 g mąki pszennej

300 g masła

200 g cukru

2 żółtka

Cynamon

Pudding waniliowy:

250 ml śmietanki 30

Laska wanilii

50 gram cukru

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

5 łyżek wody

Przygotowanie:

Ugniatamy 300 g mąki z 100 gramami cukru 200 gramami masła i 2 żółtakami na gładką masę.

Obieramy jabłka, kroimy na cząstki układamy na żaroodpornej patelni i włączamy gaz. Posypujemy jabłka obficie cynamonem, 100 g cukru, dodajemy na jabłka 80 g masła. Czekamy aż masło z cukrem się lekko z brązowi ale nie z karmelizuje, pod żadnym pozorem nie mieszać jabłek. Odstawiamy jabłka na chwilę do ostudzenia. Wałkujemy kruche ciasto, a następnie kładziemy je na patelnie tak aby przykryło nasze jabłka. Robimy na nim dziurki widelcem, a następnie wrzucamy do piekarnika na 165 stopni na 25 min.

Pudding waniliowy:

Do garnka wlewamy śmietankę, 50 gram cukru, wyskrobujemy nasiona wanilii i wrzucamy je do całości wraz z laską czekamy aż śmietana się zagotuje. Następnie rozpuszczamy 2 łyżki skrobi ziemniaczanej w 5 łyżkach zimnej wody. Wlewamy roztwór do całości i mieszamy jeszcze przez około 3 min. Ściągamy całość z gazu i wyciągamy pozostałą laskę wanilii.

Kotlecik jagnięce z kością

Składniki:

30 ml octu balsamicznego

15 ml miodu

Sól pieprz

Rozmaryn

Tymianek

4 ząbki czosnku

175 ml czerwonego wina wytrawnego

350 gram borowików

175 g orzechów pini

2 cebulki dymki

Zielone mini szparagi

Fioletowa marchew

3 ziemniaki

35 gram orzechów włoskich

Przygotowanie:

Marynujemy kotleciki jagnięce w czerwonym winie, 2 ząbkach czosnku, tymianku soli i pieprzu przez około pół godziny. Obieramy ziemniaki i gotujemy je. Obieramy czosnek i cebule kroimy na drobną kostkę wrzucamy cebulę na rozgrzaną patelnię z oliwą jak się zeszkli dodajemy czosnek i pokrojone w grubą kostkę borowiki wraz z gałązką rozmarynu pieprzem i solą smażymy przez około 4-5 min a następnie ściągamy i na ten sam tłuszcz wrzucamy orzeszki Pini i orzechy włoskie. Lejemy zimną wodę do garnka i wrzucamy na nią mini fioletowe marchewki i mini zielone szparagi ścigamy je około 3-5 minut po zagotowaniu wody wyciągamy jagnięcine i rozgrzewamy patelnię smażymy ją około 4-5 min z każdej strony jak ziemniaki się już ugotują odsmażamy je na maśle z pozostałą cebulką. Jak już nam lekko po smażeniu ostygną, wrzucamy je do blendera z borowikami, orzeszkami, czosnkiem, rozmarynem do blendera i blendujemy.

Przepisy Małgosi:

Łosoś na pierzynce z pora

Składniki:

2 szt zielonej część pora

330 g łososia (filet)

60 g obranych pistacji utłuczonych

1 paczka przyprawa curry

Oliwa z oliwek

200 g pomidorków koktajlowych

100 g pomidorów suszonych w oleju

Bazylia

4-5 szt orzechów brazylijskich utłuczonych

Pieprz, sól

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy 180 C, wyjmujemy blaszkę. Zielone liście pora kroimy na małe kawałki (wcześniej myjemy). Na zimną patelnię z oliwą z oliwek wkładamy pora po czym smażymy go 7-10 minut (solimy i pieprzymy dla smaku). Pod koniec dodajemy połowę pistacji i orzechów brazylijskich oraz przyprawiamy curry, chwilę mieszamy po czym zdejmujemy z ognia. Łososia filetujemy, kroimy w kostkę 6 na 6 cm. i przyprawiamy solą. Blaszkę wykładamy papierem, kładziemy łososia i pieczemy 10 min. Pomidory koktajlowe i pomidory suszone kroimy w małą kostkę, dodajemy bazylię i orzechy. Wszystko razem mieszamy i odkładamy na bok do późniejszej dekoracji. Pozostałe pomidorki koktajlowe i pomidorki suszone blendujemy z 3 łyżkami oliwy. Odstawimy na bok do późniejszej dekoracji. Z liści pora formujemy koło i na to kładziemy kostkę łososia upieczonego w piekarniku. Z boku robimy dekoracyjne maźnięcie przy użyciu zblendowanej masy a rybę dekorujemy drobno pokrojonymi pomidorkami. Dodatkowo dekorujemy talerz pokruszonymi pistacjami.

Owocowe kokilki

Składniki:

300 g owoców leśnych mrożonych

100 g serka mascarpone

50 g masła

40 g cukru białego

30 g mąki

1 jajko

1 łyżka Amaretto

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 C i wyjąć blaszkę. Mrożone owoce posypać cukrem. W rondelku roztopić masło i dodać cukier. Doprowadzamy do gotowania. Gdy cukier się roztopi wszystko studzimy w miseczce. Po kolei dodajemy jajko, serek mascarpone, mąkę oraz Amaretto. Mrożone owoce wkładamy do kokilek i zalewamy ciastem. Wszystko pieczemy 25 min. Robimy karmel na patelni albo bezpośrednio na cieście posypanym cukrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości