Grillowana cukinia z pasta z bakłażana i oscypkiem
Pasta z bakłażana
Składniki:
1 duży bakłażan
1 papryka
2 pomidory
sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
szczypta suszonego rozmarynu lub tymianku lub bazylii
Tymianek
Rozmaryn
Sól morska
Pieprz czarny
Przygotowanie:
Bakłażana, paprykę i pomidory umyj. Wstaw do piekarnika i piecz w najwyższej temperaturze około 30 minut aż będą miękkie. Obierz warzywa ze skórki. Z papryki i pomidorów usuń pestki. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Dodaj posiekaną natkę, roztarty czosnek, oliwę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wybranymi suszonymi ziołami (rozmarynem, tymiankiem lub bazylią)
Grillowane cukinie
Składniki:
2 średnie cukinie
Garść rukoli
Kawałek dojrzałego oscypka
Pęczek szczypiorku
Oliwa
Sól morska
Pieprz czarny
Przygotowanie:
Cukinię umyj i obierz. Obieraczką do warzyw skrój z cukini długie, cienkie plastry (bez miąższu). Opiecz je krótko na ruszcie grilla z obu stron. Delikatnie przypraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze rozsmaruj pastę z bakłażana. Dołóż gałązki szczypiorku i zwiń w rulon. Na talerzu ułóż po kilka listków rukoli, a na niej roladki z cukini. Skrop wszystko dobrą oliwą i posyp startym na drobnych oczkach oscypkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Grillowane warzywa i pieczarki z serem feta
Składniki:
200 g sera feta
2-3 średnie pomidory
1 żółta papryka
1 średnia cukinia
1 bakłażan
Kilka średnich pieczarek
2 średnie białe cebule
Kilka gałązek szczypiorku
Glazura:
Kilka łyżek oleju
2 łyżki octu balsamicznego
2-3 ząbki czosnku
Tymianek – 1 łyżeczka
Rozmaryn – 1 łyżeczka
Sól morska
Przygotowanie:
Obrany czosnek rozetrzyj z solą. Dodaj do oleju balsamicznego. Wymieszaj z przyprawami. Wszystkie warzywa i grzyby oczyść i umyj. Pokrój w plastry. Pieczarki w cząstki. Opiekaj na ruszcie grilla tak żeby się ładnie przypiekły po każdej ze stron. Co jakiś czas smaruj glazurą dzięki której będą nabierały dodatkowego aromatu. Po upieczeniu podziel warzywa na porcje układając je naprzemiennie tworząc piramidkę. Na wierzch każdej z nich ułóż po plastrze sera feta. Pieczarki ułóż dookoła. Przed podaniem posyp obficie posiekanym drobno świeżym szczypiorem i skrop reszta glazury.
Grillowane szparagi z boczniakami i serem
Składniki:
Pęczek zielonych szparagów
Kilka kapeluszy boczniaka
Kilka pomidorków koktajlowych
Kawałek twardego żółtego sera
Tymianek
Sól morska
Przygotowanie:
Szparagi umyj, odłam twarde końcówki (złamią się same we właściwym miejscu). Grzyby opłucz i osusz . Szparagi, boczniaki i pomidorki koktajlowe ułóż na aluminiowej tacce na rozgrzanym grillu i opiekaj przez kilka minut. Posyp szczyptą Tymianku i szczypta soli morskiej. Zdejmij z rusztu. Ułóż na talerzu. Posyp wiórkami twardego żółtego serem. Podawaj skropione miodowym dressingiem. Można także na wierch dołożyć sadzone jajko przepiórcze.
Dressing:
Łyżka miodu
Kilka łyżek dobrego oleju
Ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
Łyżka musztardy francuskiej
Sól morska
Pieprz czarny
Przygotowanie:
Musztardę utrzyj z miodem i sokiem z cytryny, solą i czarnym pieprzem. Powoli wlewaj olej cały czas mieszając, aż sos uzyska kremowa konsystencję. Gotowy dopraw roztartym czosnkiem i ewentualnie ulubionymi ziołami suszonymi.
Grillowane pory z masłem ziołowym
Składniki:
4 pory (białe części)
Sól morska
Pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Pory oczyścić, umyć i jeśli są dość grube rozciąć wzdłuż na pół. Opiec na ruszcie grilla tak żeby zmiękły i dobrze się skarmelizowały. Delikatnie przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Przed końcem posmarować masłem ziołowym. Pory mogą być samodzielną przekąską lub doskonałym dodatkiem do pieczonej lub grillowanej ryby.
Masło ziołowe:
Kilka łyżek miękkiego dobrego masła
2-3 ząbki czosnku
skórka otarta z cytryny
Tymianek – 1 łyżeczka
Sól morska
Pieprz czarny
Przygotowanie:
Obrany czosnek rozetrzeć z solą. Dodać do miękkiego masła. Wymieszać ze skórką cytrynową i tymiankiem. Do smaku przyprawić jeszcze szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Bulion z grillowanymi warzywami:
Bulion:
Kilka marchewek
1 średni seler
1 pietruszka
1 por
cebula opalona nad palnikiem
2-3 ząbki czosnku
100 ml białego wina
2-3 łyżki masła
kilka szklanek wody
Liść laurowy
Ziele angielskie
Przygotowanie:
Warzywa oczyść i umyj. Pokrój na kawałki (ok.3 cm) i podsmaż w garnku na maśle aż się lekko zrumienią. Dodaj przyprawy i cebulę. Podlej winem i odparuj. Zalej wodą i gotuj około godziny na małym ogniu. Bulion przecedź.
Grillowane dodatki:
2 kolorowe papryki
2-3 pomidory
sos sojowy
świeże liście kolendry
Czarny pieprz
Przygotowanie:
Papryki i pomidory umyj i opiecz na ruszcie grilla . Mogą być nawet bardzo przypieczone a skórka nawet przypalona. Obierz warzywa a miąższ pokrój w drobną kostkę. Dodaj do gorącego bulionu warzywnego. Wszystko przypraw sosem sojowym i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem dodaj sporą ilość posiekanej świeżej kolendry.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN