Letnie grillowanie

Przy grillu, na sopockiej plaży, spotkaliśmy się z Grzegorzem Łapanowskim i Bartkiem Kasprzykowskim. Lubicie grillowane warzywa? Oto kilka przepisów!

Grillowana cukinia z pasta z bakłażana i oscypkiem

Pasta z bakłażana

Składniki:

1 duży bakłażan

1 papryka

2 pomidory

sok z połowy cytryny

1 ząbek czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oliwy

szczypta suszonego rozmarynu lub tymianku lub bazylii

Tymianek

Rozmaryn

Sól morska

Pieprz czarny

Przygotowanie:

Bakłażana, paprykę i pomidory umyj. Wstaw do piekarnika i piecz w najwyższej temperaturze około 30 minut aż będą miękkie. Obierz warzywa ze skórki. Z papryki i pomidorów usuń pestki. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Dodaj posiekaną natkę, roztarty czosnek, oliwę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wybranymi suszonymi ziołami (rozmarynem, tymiankiem lub bazylią)

Grillowane cukinie

Składniki:

2 średnie cukinie

Garść rukoli

Kawałek dojrzałego oscypka

Pęczek szczypiorku

Oliwa

Sól morska

Pieprz czarny

Przygotowanie:

Cukinię umyj i obierz. Obieraczką do warzyw skrój z cukini długie, cienkie plastry (bez miąższu). Opiecz je krótko na ruszcie grilla z obu stron. Delikatnie przypraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze rozsmaruj pastę z bakłażana. Dołóż gałązki szczypiorku i zwiń w rulon. Na talerzu ułóż po kilka listków rukoli, a na niej roladki z cukini. Skrop wszystko dobrą oliwą i posyp startym na drobnych oczkach oscypkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Grillowane warzywa i pieczarki z serem feta

Składniki:

200 g sera feta

2-3 średnie pomidory

1 żółta papryka

1 średnia cukinia

1 bakłażan

Kilka średnich pieczarek

2 średnie białe cebule

Kilka gałązek szczypiorku

Glazura:

Kilka łyżek oleju

2 łyżki octu balsamicznego

2-3 ząbki czosnku

Tymianek – 1 łyżeczka

Rozmaryn – 1 łyżeczka

Sól morska

Przygotowanie:

Obrany czosnek rozetrzyj z solą. Dodaj do oleju balsamicznego. Wymieszaj z przyprawami. Wszystkie warzywa i grzyby oczyść i umyj. Pokrój w plastry. Pieczarki w cząstki. Opiekaj na ruszcie grilla tak żeby się ładnie przypiekły po każdej ze stron. Co jakiś czas smaruj glazurą dzięki której będą nabierały dodatkowego aromatu. Po upieczeniu podziel warzywa na porcje układając je naprzemiennie tworząc piramidkę. Na wierzch każdej z nich ułóż po plastrze sera feta. Pieczarki ułóż dookoła. Przed podaniem posyp obficie posiekanym drobno świeżym szczypiorem i skrop reszta glazury.

Grillowane szparagi z boczniakami i serem

Składniki:

Pęczek zielonych szparagów

Kilka kapeluszy boczniaka

Kilka pomidorków koktajlowych

Kawałek twardego żółtego sera

Tymianek

Sól morska

Przygotowanie:

Szparagi umyj, odłam twarde końcówki (złamią się same we właściwym miejscu). Grzyby opłucz i osusz . Szparagi, boczniaki i pomidorki koktajlowe ułóż na aluminiowej tacce na rozgrzanym grillu i opiekaj przez kilka minut. Posyp szczyptą Tymianku i szczypta soli morskiej. Zdejmij z rusztu. Ułóż na talerzu. Posyp wiórkami twardego żółtego serem. Podawaj skropione miodowym dressingiem. Można także na wierch dołożyć sadzone jajko przepiórcze.

Dressing:

Łyżka miodu

Kilka łyżek dobrego oleju

Ząbek czosnku

2 łyżki soku z cytryny

Łyżka musztardy francuskiej

Sól morska

Pieprz czarny

Przygotowanie:

Musztardę utrzyj z miodem i sokiem z cytryny, solą i czarnym pieprzem. Powoli wlewaj olej cały czas mieszając, aż sos uzyska kremowa konsystencję. Gotowy dopraw roztartym czosnkiem i ewentualnie ulubionymi ziołami suszonymi.

Grillowane pory z masłem ziołowym

Składniki:

4 pory (białe części)

Sól morska

Pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Pory oczyścić, umyć i jeśli są dość grube rozciąć wzdłuż na pół. Opiec na ruszcie grilla tak żeby zmiękły i dobrze się skarmelizowały. Delikatnie przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Przed końcem posmarować masłem ziołowym. Pory mogą być samodzielną przekąską lub doskonałym dodatkiem do pieczonej lub grillowanej ryby.

Masło ziołowe:

Kilka łyżek miękkiego dobrego masła

2-3 ząbki czosnku

skórka otarta z cytryny

Tymianek – 1 łyżeczka

Sól morska

Pieprz czarny

Przygotowanie:

Obrany czosnek rozetrzeć z solą. Dodać do miękkiego masła. Wymieszać ze skórką cytrynową i tymiankiem. Do smaku przyprawić jeszcze szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Bulion z grillowanymi warzywami:

Bulion:

Kilka marchewek

1 średni seler

1 pietruszka

1 por

cebula opalona nad palnikiem

2-3 ząbki czosnku

100 ml białego wina

2-3 łyżki masła

kilka szklanek wody

Liść laurowy

Ziele angielskie

Przygotowanie:

Warzywa oczyść i umyj. Pokrój na kawałki (ok.3 cm) i podsmaż w garnku na maśle aż się lekko zrumienią. Dodaj przyprawy i cebulę. Podlej winem i odparuj. Zalej wodą i gotuj około godziny na małym ogniu. Bulion przecedź.

Grillowane dodatki:

2 kolorowe papryki

2-3 pomidory

sos sojowy

świeże liście kolendry

Czarny pieprz

Przygotowanie:

Papryki i pomidory umyj i opiecz na ruszcie grilla . Mogą być nawet bardzo przypieczone a skórka nawet przypalona. Obierz warzywa a miąższ pokrój w drobną kostkę. Dodaj do gorącego bulionu warzywnego. Wszystko przypraw sosem sojowym i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem dodaj sporą ilość posiekanej świeżej kolendry.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości