Lekka i sycąca kuchnia Ani Starmach

Dziś w naszej kuchni kilka prostych, pożywnych potraw, ale z mniejszą ilością kalorii. Wszystkie przepisy pochodzą z najnowszej książki Ani „Lekkość” - Jedz smacznie i chudnij pysznie. - Ideą dobrego samopoczucia jest jedzenie pięciu, zbilansowanych posiłków dziennie - zdradza Ania Starmach, która przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN domową granolę, kolorowe kulki serowe, indyka z warzywami, sałatkę z jabłkiem i kozim serem oraz dorsza z warzywami. Smaczego!

DOMOWA GRANOLA

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

4 łyżki orzechów włoskich

4 łyżki orzechów laskowych

4 łyżki rodzynek

4 łyżki suszonej żurawiny

2 łyżki miodu

6 suszonych moreli

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Orzechy i morele posiekaj, następnie wraz z pozostałymi składnikami wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Część granoli możesz zjeść od razu z jogurtem (100 ml) lub mlekiem (100 ml), a pozostałą ilość przełóż do szczelnej puszki, przechowuj nie dłużej niż 2 tygodnie.

KOLOROWE KULKI SEROWE

Składniki:

150 g chudego twarogu

1 łyżeczka startego parmezanu

1 łyżka jogurtu naturalnego

sól

przyprawy do wyboru: chili w płatkach, tłuczony kolorowy pieprz, czarnuszka, świeży tymianek, oregano

Wykonanie:

Twaróg rozdrobnij widelcem lub zmiel. Dodaj jogurt, parmezan i odrobinę soli. Dłonie zwilż w odrobinie zimnej wody (dzięki temu masa nie będzie się do nich przyklejać), z sera lep małe kulki i obtaczaj je w dowolnie wybranych ziołach. Ulubione połączenie Ani to ser z czarnuszką i z płatkami chili i tymiankiem.

INDYK Z WARZYWAMI NA PATELNI

Składniki:

150 g filetu z indyka

100 g ciemnego ryżu

1 papryka

6 różyczek brokułu

1 marchewka

2 łodygi selera naciowego

1 cukinia

1 cebula dymka

2 łyżki ziaren kukurydzy

3 cm korzenia imbiru

1/2 papryczki chili

1 ząbek czosnku

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki oleju

2 łyżki wody

szczypta słodkiej i ostrej mielonej papryki

sól, pieprz

Wykonanie:

Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Indyka pokrój w cienkie paseczki, obsyp solą i pieprzem. Marchewkę i cukinię obierz i pokrój w plasterki. Paprykę oczyść z nasion i drobno pokrój. Seler oczyść i pokrój w półksiężyce. Dymkę posiekaj. Różyczki brokułu podziel na mniejsze części, wrzuć do wrzątku, gotuj 2 minuty, odcedź. Chili, czosnek i imbir drobno posiekaj, przysmaż w woku lub na głębokiej patelni na odrobinie oleju. Dodaj indyka i smaż, aż mięso zmieni kolor. Po minucie dodaj marchewkę, paprykę i brokuły, dosyp papryki, dolej sos sojowy i wodę. Po kilku minutach dodaj cukinię i kukurydzę. Smaż jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając. Warzywa najlepiej smakują z dymką i ryżem.

SAŁATKA Z JABŁKIEM I KOZIM SEREM

Składniki:

100 g koziego sera

1/2 główki sałaty lodowej

1 garść liści szpinaku typu baby

2 jabłka

1 cytryna

2 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1 łyżeczka miodu

1 łyżka płatków migdałów

2 kromki chleba razowego

Sól

Wykonanie:

Sałatę opłucz, osusz, porwij na mniejsze kawałki, przełóż na talerz i wymieszaj ze szpinakiem.

Jabłka pokrój w kostkę lub plasterki, dodaj do warzyw. Kozi ser pokrusz. Migdały upraż na patelni i dodaj do sałaty. W małej miseczce wymieszaj musztardę, sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, powstałą emulsję wymieszaj z sałatą. Kromki chleba pokrój w kostkę, włóż do piekarnika z włączoną funkcją grill na 3 minuty. Gorące grzanki dodaj do sałatki. Całość posyp solą. 

DORSZ Z WARZYWAMI

Składniki:

400 g filetu z dorsza

100 g ciemnego ryżu

50 ml wody

2 marchewki

1 por

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżeczki oliwy z oliwek

sól, pieprz

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pora oczyść i pokrój w półplasterki. Warzywa wrzuć na patelnię, przesmaż je na oliwie, dodaj kilka łyżek wody i duś około 15 minut.

Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu, posyp ją solą i pieprzem, obłóż warzywami. Piecz 15–20 minut. Dorsza posyp pietruszką, jedz z ciemnym ryżem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości