DOMOWA GRANOLA
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
4 łyżki orzechów włoskich
4 łyżki orzechów laskowych
4 łyżki rodzynek
4 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki miodu
6 suszonych moreli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Orzechy i morele posiekaj, następnie wraz z pozostałymi składnikami wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Część granoli możesz zjeść od razu z jogurtem (100 ml) lub mlekiem (100 ml), a pozostałą ilość przełóż do szczelnej puszki, przechowuj nie dłużej niż 2 tygodnie.
KOLOROWE KULKI SEROWE
Składniki:
150 g chudego twarogu
1 łyżeczka startego parmezanu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
przyprawy do wyboru: chili w płatkach, tłuczony kolorowy pieprz, czarnuszka, świeży tymianek, oregano
Wykonanie:
Twaróg rozdrobnij widelcem lub zmiel. Dodaj jogurt, parmezan i odrobinę soli. Dłonie zwilż w odrobinie zimnej wody (dzięki temu masa nie będzie się do nich przyklejać), z sera lep małe kulki i obtaczaj je w dowolnie wybranych ziołach. Ulubione połączenie Ani to ser z czarnuszką i z płatkami chili i tymiankiem.
INDYK Z WARZYWAMI NA PATELNI
Składniki:
150 g filetu z indyka
100 g ciemnego ryżu
1 papryka
6 różyczek brokułu
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
1 cukinia
1 cebula dymka
2 łyżki ziaren kukurydzy
3 cm korzenia imbiru
1/2 papryczki chili
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju
2 łyżki wody
szczypta słodkiej i ostrej mielonej papryki
sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Indyka pokrój w cienkie paseczki, obsyp solą i pieprzem. Marchewkę i cukinię obierz i pokrój w plasterki. Paprykę oczyść z nasion i drobno pokrój. Seler oczyść i pokrój w półksiężyce. Dymkę posiekaj. Różyczki brokułu podziel na mniejsze części, wrzuć do wrzątku, gotuj 2 minuty, odcedź. Chili, czosnek i imbir drobno posiekaj, przysmaż w woku lub na głębokiej patelni na odrobinie oleju. Dodaj indyka i smaż, aż mięso zmieni kolor. Po minucie dodaj marchewkę, paprykę i brokuły, dosyp papryki, dolej sos sojowy i wodę. Po kilku minutach dodaj cukinię i kukurydzę. Smaż jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając. Warzywa najlepiej smakują z dymką i ryżem.
SAŁATKA Z JABŁKIEM I KOZIM SEREM
Składniki:
100 g koziego sera
1/2 główki sałaty lodowej
1 garść liści szpinaku typu baby
2 jabłka
1 cytryna
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżka płatków migdałów
2 kromki chleba razowego
Sól
Wykonanie:
Sałatę opłucz, osusz, porwij na mniejsze kawałki, przełóż na talerz i wymieszaj ze szpinakiem.
Jabłka pokrój w kostkę lub plasterki, dodaj do warzyw. Kozi ser pokrusz. Migdały upraż na patelni i dodaj do sałaty. W małej miseczce wymieszaj musztardę, sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, powstałą emulsję wymieszaj z sałatą. Kromki chleba pokrój w kostkę, włóż do piekarnika z włączoną funkcją grill na 3 minuty. Gorące grzanki dodaj do sałatki. Całość posyp solą.
DORSZ Z WARZYWAMI
Składniki:
400 g filetu z dorsza
100 g ciemnego ryżu
50 ml wody
2 marchewki
1 por
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pora oczyść i pokrój w półplasterki. Warzywa wrzuć na patelnię, przesmaż je na oliwie, dodaj kilka łyżek wody i duś około 15 minut.
Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu, posyp ją solą i pieprzem, obłóż warzywami. Piecz 15–20 minut. Dorsza posyp pietruszką, jedz z ciemnym ryżem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN