Materiał promocyjny

Łatwy orzech do zgryzienia

W kuchni Dzień Dobry TVN gościem była Kinga Paruzel, finalistka programu „Masterchef”. Przygotowała potrawy, których głównym składnikiem były orzechy, tak nieocenione i niedocenione w naszej kuchni. Brownies z orzechami, beza z orzechami i gruszką: oraz quesadillas z orzechami. Spróbujcie!

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Zupa migdałowa:

Składniki:

150 g mielonych migdałów

1 L mleka

60 g cukru brązowego

3 żółtka

do dekoracji migdały w płatkach lub słupkach

Przygotowanie:

Mielone migdały wymieszać w misce z cukrem.Zagotować mleko, wsypać utarte migdały i natychmiast zaciągnąć żółtkami wymieszanymi z 3 łyżkami zimnego mleka.Płatki migdałów podprażyć na patelni z odrobiną cukru.

Brownies z orzechami

Składniki:

250 g gorzkiej czekolady

160 g masła

250g cukru

5 jajek

150 g maki pszennej

100 g orzechów włoskich, laskowych, migdałów

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło rozpuścić na małym ogniu i wymieszać z cukrem. Dodać mąkę, rozmieszane jaja, rozpuszczoną czekoladę, siekane orzechy. Wymieszać. Piec 30-35 min w temp 165 C

Palmiery z masłem pistacjowym i ziołami

Składniki:

ciasto francuskie

150 g masła

100 g pistacji (mogą być solone)

ząbek czosnku

bazylia

Przygotowanie:

Pistacje ucieramy w moździerzu. Mieszamy z masłem, czosnkiem i ziołami. Doprawiamy sola i pieprzem. Na płat ciasta francuskiego wykładam równo masło orzechowo- ziołowo-czosnkowe. Zwijamy ciasto z dwóch stron (dłuższe boki), aby dwa wałki spotkały się w połowie. Ciasto i kroję je na kawałki ok 2 cm. Teraz wkładam między papier do pieczenia i wałkuję by go spłaszczyć na grubość ok 1 cm. Gotowe plastry wykładam na blachę. Piekę palmiery ok 15-20 w temperaturze 200C min aż ciastka będą miały złoty kolor.

Quesadillas z orzechami

Składniki:

2 placki kukurydziane do tortilli

ser żółty

papryka czerwona

szynka

orzechy

zielona cebulka

Przygotowanie:

Jeden placek do tortili podpiec na patelni teflonowej. Kolejny placek umieścić na patelni na niego wyłożyć ser żółty, paprykę, szynkę, orzechy, zieloną cebulkę. Położyć na to wcześniej podpieczony placek. Przykryć pokrywka lub ciężką miską. Smażyć aż ser się rozpuści.

Beza z orzechami i gruszką:

Składniki na krem:

250 g mascarpone

6 łyżek nutelli

mięta

cytryna

2 pomarańcze

gruszka

orzechy dowolne

przygotowanie kremu:

mascarpone, nutelle i sok z cytryny wymieszać na gładką masę.

Bezę udekorować kremem czekoladowym, gruszkami, pomarańczą i prażonymi orzechami.

Przepis na bezę:

3 białka

150 g cukru pudru

skrobia kukurydziana

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywna pianę. Kiedy będzie już sztywna stopniowo dodawać cukier puder.

Masa powinna być błyszcząca, wtedy dodajemy łyżeczkę skrobi i soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 1h w piekarniku nagrzanym do temp 150 C z funkcją góra-dół

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości