Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Zupa migdałowa:
Składniki:
150 g mielonych migdałów
1 L mleka
60 g cukru brązowego
3 żółtka
do dekoracji migdały w płatkach lub słupkach
Przygotowanie:
Mielone migdały wymieszać w misce z cukrem.Zagotować mleko, wsypać utarte migdały i natychmiast zaciągnąć żółtkami wymieszanymi z 3 łyżkami zimnego mleka.Płatki migdałów podprażyć na patelni z odrobiną cukru.
Brownies z orzechami
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
160 g masła
250g cukru
5 jajek
150 g maki pszennej
100 g orzechów włoskich, laskowych, migdałów
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło rozpuścić na małym ogniu i wymieszać z cukrem. Dodać mąkę, rozmieszane jaja, rozpuszczoną czekoladę, siekane orzechy. Wymieszać. Piec 30-35 min w temp 165 C
Palmiery z masłem pistacjowym i ziołami
Składniki:
ciasto francuskie
150 g masła
100 g pistacji (mogą być solone)
ząbek czosnku
bazylia
Przygotowanie:
Pistacje ucieramy w moździerzu. Mieszamy z masłem, czosnkiem i ziołami. Doprawiamy sola i pieprzem. Na płat ciasta francuskiego wykładam równo masło orzechowo- ziołowo-czosnkowe. Zwijamy ciasto z dwóch stron (dłuższe boki), aby dwa wałki spotkały się w połowie. Ciasto i kroję je na kawałki ok 2 cm. Teraz wkładam między papier do pieczenia i wałkuję by go spłaszczyć na grubość ok 1 cm. Gotowe plastry wykładam na blachę. Piekę palmiery ok 15-20 w temperaturze 200C min aż ciastka będą miały złoty kolor.
Quesadillas z orzechami
Składniki:
2 placki kukurydziane do tortilli
ser żółty
papryka czerwona
szynka
orzechy
zielona cebulka
Przygotowanie:
Jeden placek do tortili podpiec na patelni teflonowej. Kolejny placek umieścić na patelni na niego wyłożyć ser żółty, paprykę, szynkę, orzechy, zieloną cebulkę. Położyć na to wcześniej podpieczony placek. Przykryć pokrywka lub ciężką miską. Smażyć aż ser się rozpuści.
Beza z orzechami i gruszką:
Składniki na krem:
250 g mascarpone
6 łyżek nutelli
mięta
cytryna
2 pomarańcze
gruszka
orzechy dowolne
przygotowanie kremu:
mascarpone, nutelle i sok z cytryny wymieszać na gładką masę.
Bezę udekorować kremem czekoladowym, gruszkami, pomarańczą i prażonymi orzechami.
Przepis na bezę:
3 białka
150 g cukru pudru
skrobia kukurydziana
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywna pianę. Kiedy będzie już sztywna stopniowo dodawać cukier puder.
Masa powinna być błyszcząca, wtedy dodajemy łyżeczkę skrobi i soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 1h w piekarniku nagrzanym do temp 150 C z funkcją góra-dół
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN