Włoskie anchois z orzeszkami pinii
Składniki:
400 g makaronu linguine
70 g prażonych orzeszków pinii
12 filetów anchois w oleju
100 g kaparów
3 łyżeczki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
200 g oliwek bez pestek
Natka pietruszki
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Na małej patelni rozgrzej trzy łyżki oleju, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, oliwki i kapary, dodaj anchovies i pozwól im się roztopić. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na bok. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody, odcedź. Przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać. Dodaj ciepły sos. Wszystko posyp orzeszkami pinii i obficie posyp drobno posiekaną pietruszką. Dopraw pieprzem.
Minestrone z Genui
Składniki:
80 g ryżu lub krótkiego makaronu
100 g of fasoli
1/2 kapusty
200 g zielonej fasolki
3 pomidory
3 cukinie
15 g suszonych grzybów
30 g startego sera parmezan
Oliwa z oliwek
Sól
25 listków bazylii
25 g sera parmezan
25 g sera pecorino
40 g orzeszków pinii
Oliwa z oliwek
Sól
Przygotowanie:
Pesto: umyj i osusz bazylię, włóż do blendera z połową szklanki oleju, orzeszkami pinii, szczyptą soli i krótko mieszaj ze średnią prędkością. Dodaj starte sery i ponownie zmiksuj.
Wlej do garnka około dwóch litrów wody, lekko posól, dodaj fasolę i wszystkie warzywa pokrojone w nieregularne kawałki, suszone grzyby (wcześniej nasączone w ciepłej wodzie, a następnie posiekane), trzy łyżki oleju. Gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny. W ostatniej chwili dodaj ryż (lub makaron) i ugotuj.
Usuń z ognia. Dodaj pesto i zamieszaj. Podawaj na ciepło z tartym serem.
Tarta grzybowo-ziemniaczana
Składniki:
600 g ziemniaków
400 g pieczarek
25 g suszonych grzybów
1 ząbków czosnku
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
masło
olej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Zamocz w wodzie suszone grzyby przez 30 minut, następnie osusz i posiekaj. Dodaj pieczarki, łyżkę masła, szczyptę soli i gotuj mieszankę grzybów przez około 30 minut. W posmarowanym masłem naczyniu ułóż ziemniaki cienko pokrojone, na wierzchu pokrojone pieczarki i posiekany czosnek, posyp oliwą z oliwek, solą, pieprzem i gotuj w gorącym piekarniku w temperaturze 200 ° przez około 30 minut lub do czasu ugotowania ziemniaków.
Gdy będzie gotowy, posyp posiekaną pietruszką i podawaj tartę
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN