Materiał promocyjny

Kuchnia warzywna

W kuchni Panie Kartowicz, wraz z Tomaszem Szpalkiem, zaprezentowały kuchnię warzywną. Jak zdrowo, smacznie i pomysłowo przyrządzić sezonowe warzywa, a także, jak oryginalnie udekorować stół?

Cukinia faszerowana grzybami

Składniki:

4 niewielkie cukinie

500 g grzybów

1 cebula

3-4 łyżki utartego wędzonego sera

100 ml wytrawnego białego wina

masło

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć, pozostawiając 0,5–1 cm miąższu przy skórce. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę bardzo drobno posiekać i poddusić na maśle. Dodać grzyby, lekko przesmażyć. Dołączyć pokrojone drobno środki cukinii, podlać winem, chwilę dusić. Doprawić solą i pieprzem, tak, aby smak nadzienia był bardzo intensywny. Cukinie napełnić farszem, posypać utartym serem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 170°C.

Bakłażan faszerowany mięsem i soczewicą

Składniki:

4 małe bakłażany

60 g garść zielonej soczewicy

350 g mielonego mięsa (wieprzowina – np. mięso z szynki lub karkówka)

1 średnia cebula

3-4 ząbki czosnku

4-5 łyżek startego parmezanu lub ostrego żółtego sera

sól, pieprz

świeża papryczka chili

oliwa z pestek winogron

Przygotowanie:

Bakłażana przekroić wzdłuż, nie obierać, wydrążyć za pomocą łyżki, pozostawiając około 1 cm miąższu przy skórce. Wydrążonych środków nie wyrzucać – zostaną wykorzystane do farszu. Bakłażana oraz wydrążoną zawartość posolić i zostawić na sicie. Po tym czasie wypłukać i wytrzeć dokładnie papierowym ręcznikiem. Ugotować soczewicę na pół miękko. Cebulę i czosnek drobno posiekać, poddusić na oliwie, dodać mielone mięso. Dodać soczewicę i pokrojone drobno środki bakłażanów. Doprawić solą, pieprzem i chili. Można dodać odrobinę sosu sojowego lub maggi. Farsz powinien być bardzo pikantny. Bakłażany napełnić farszem i posypać serem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i oliwą. Zapiekać około 40 minut w temperaturze 170°C.

Sos pomidorowy:

5 pomidorów

1 ząbek czosnku

1/2 cebuli

50 g cukru

10 listków bazylii

oregano

sól, pieprz

śmietanka do smaku

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i podsmażyć z drobno pokrojoną cebulką i czosnkiem. Podlać bulionem warzywnym dodać cukier i dusić do miękkości. Zmiksować. Doprawić do smaku rozdrobnioną bazylia, oregano, solą i świeżo mielonym pieprzem. Do smaku można dodać śmietanę 30%

Bakłażany faszerowane pieczarkami

Składniki:

2 bakłażany

4 młode cebulki ze szczypiorkiem

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju

300 g pieczarek

1 pęczek natki pietruszki

sok z 1 cytryny

2 kromki pełnoziarnistego chleba

1 łyżka gęstej śmietany

100 g mozzarelli

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bakłażany przekroić wzdłuż, usunąć szypułki, wydrążyć w środku i skropić sokiem z cytryny oraz mocno posolić. Odstawić na 10 minut, po czym spłukać wytworzony płyn a bakłażany. Zblanszować przez 3-4 w osolonym wrzątku. Pieczywo tostowe wysuszyć w piekarniku i pokruszyć. Wydrążone części bakłażana skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę. Cebulę razem ze szczypiorem i czosnkiem drobno posiekać i poddusić na oleju. Dodać kawałki bakłażana i pokrojone w plastry pieczarki. Dusić aż niemal całkowicie odparuje utworzony przez warzywa płyn. Dołożyć garść posiekanej natki. Dodać śmietanę, pokruszone pieczywo tostowe, i przyprawy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wody lub bulionu. Na końcu zmieszać masę ze startą mozzarellą. Nakładać do połówek bakłażanów. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.

Pieczarki faszerowane szpinakiem, suszonymi pomidorami zapiekane z mozzarellą

Składniki:

10 dużych pieczarek

100 g suszonych pomidorów

250 g mozzarelli

500 g szpinaku

oliwa z oliwek

1 chili

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie oczyszczamy i odcinamy trzonki .Szpinak umyć oczyścić i sparzyć. Na patelni podsmażyć czosnek z cebulą i chili dodać szpinak i suszone pomidory. Tak powstały farsz nałożyć do wydrążonych pieczarek. Na każdej położyć plaster mozzarelli. Umieszczamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 140 stopni C.

Pieczarki faszerowane jajkami

Składniki:

4 pieczarki o dużych kapeluszach

2 jajka

1 mała cebulka

5 łyżek bułki tartej

natka pietruszki

sól i pieprz

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie oczyszczamy i odcinamy trzonki. Jajka gotujemy na twardo, lekko studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę oraz trzonki pieczarek drobniutko kroimy i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy do masy z jajek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sporą ilość bułki tartej. Wyrabiamy farsz na jednolitą masę i napełniamy nim kapelusze pieczarek. Posypujemy niewielką ilością tartej bułki. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 140 stopni C.

Kalarepki faszerowane grzybami

Składniki:

8 młodych kalarepek

400 g grzyby leśne lub pieczarki

1 łyżka oleju

50 g masło

1 cebula

2 jajka

100 g starty ser żółty

pietruszka

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kalarepki umyć, osuszyć, ściąć włóknistą podstawę, skroić nożem wierzch, żeby powstała czapeczka. Obrać, wyjąć miąższ, pozostawić ok 1,5 cm ścianki. Grzyby lub pieczarki przebrać, oczyścić, umyć, dokładnie osączyć, pokroić. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Wrzucić grzyby leśne lub pieczarki i podsmażyć. Cebule obrać, pokroić, dodać do grzybów lub pieczarek, razem poddusić. Jajka dodać do grzybów wymieszać. Połączyć ze startym serem i zieloną pietruszką, wymieszać przyprawić do smaku napełnić kalarepki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanego tłuszczem, zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Papryki faszerowane

Składniki:

2 duże czerwone papryki

200 g mięsa mielonego

70 g długoziarnistego ryżu

6 czarnych oliwek

1 pomidor

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

200 ml warzywnego bulionu

10 dkg fety

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Odciąć część z ogonkiem, tworzącą "czapeczkę". Fetę kroimy w kostkę. Pomidora musimy sparzyć i obrać ze skórki. Następnie oczyszczamy go z pestek i miąższ kroimy w kosteczkę. Oliwki kroimy w plasterki, obraną cebulę w kostkę. Ryż gotujemy na sypko. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę z rozdrobnionym czosnkiem i dorzucamy mięso. Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy Ugotowany ryż mieszamy z oliwkami i fetą, a następnie przekładamy na patelnię z mięsem. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Otrzymaną masą wypełniamy papryki i układamy w naczyniu do zapiekania. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.

Brzoskwinie nadziewane serkiem mascarpone z kruszonką

Składniki:

1 puszka brzoskwiń

500 g serka mascarpone

50 g cukru puderu

50 ml cointreau

skórka z 1 pomarańczy

sok z 1 pomarańczy

150 g pokruszonych ciastek "amaretek"

Przygotowanie:

Brzoskwinie przekładamy na sito aby się osuszyły. Pozostałe składniki łączymy w jednolita masę. Brzoskwinie układamy na talerzu wypełniamy masą i posypujemy kruszonką.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości