Zupa z soczewicy i orzeszków
Skład:
1 łyżka oliwy
1 posiekana cebula
1 ząbek czosnku
500ml wywaru warzywnego
100g soczewicy
1 średnia marchewka
2 łyżki kolendry
1łyżka jogurtu greckiego
100 g orzeszków piniowych
Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę w garnku i zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek i smaż minutę, dodaj wywar, soczewicę i marchewkę, zagotuj. Gotuj 30 minut, aż soczewica będzie miękka.
Dopraw do smaku, wymieszaj z kolendrą, orzeszkami i jogurtem.
Ciemny chleb z pastą z anchois
Skład:
pajdy ciemnego chleba
4 ząbki czosnku
12 filetów z anchois w oleju
12 oliwek bez pestek
100ml oliwy
1 łyżka octu winnego
1 zblanszowany brokuł
1 mango
1 marchewka
1 grejpfrut
Sposób przygotowania:
Czosnek, anchois i oliwki zmiksuj na puree. Ciągle miksując wlej stopniowo oliwę i ocet winny, aby powstała gładka pasta. Rozsmaruj pastę na chlebie i ułóż na niej brokuły, grejpfruty, marchewkę i mango.
Pieczony łosoś z pomidorami i rodzynkami
Skład:
2 łyżki oliwy
225g słodkich ziemniaków
200g pomidorków koktajlowych
4 filety z łososia
1 łyżka orzeszków piniowych
1 łyżka rodzynek
100 g liści szpinaku
sok wyciśnięty z jednej cytryny
50 ml czerwonego wina
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. Posmaruj foremkę do pieczenia oliwą. Ułóż na dnie ziemniaki i pomidory, przykryj rybą. Posyp orzeszkami, rodzynkami i szpinakiem. Dopraw solą i pieprzem, skrop winem i cytryną. Piecz bez przykrycia 20 minut.
Kuleczki z melona z kolendrą.
Skład:
175ml chudego mleka
75g truskawek
1 łyżeczka liści kolendry
1 melon
pieprz
Sposób przygotowania:
Z melona wytnij małą gałkownicą kuleczki. Zmiksuj truskawki z kolendrą i mlekiem. Przelej do miseczek i dodaj kuleczki z melona, dopraw pieprzem.
Autor: Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN