Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek / East News
Makaron sojowy z zielonymi warzywami
Składniki:
olej słonecznikowy
1 zielona papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 zielona papryka
1 mały brokuł
100 g mrożonej, zielonej fasolki szparagowej
100 g mrożonego, zielonego groszku
400 g makaronu sojowego (chińskiego)
2 łyżki octu jasnego winnego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
sól i pieprz
1 pęczek dymki, pokrojonej w plasterki
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć przez chwilę chilli, czosnek i cebulę. Dodać pozostałe warzywa i smażyć na największym ogniu. Mieszać przez około 10 minut. W tym czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie dodać do warzyw. Wymieszać w miseczce ocet, sos sojowy, cukier i miód. Polać makaron i wymieszać. Całość posypać dymką.
Bliny z jagodami i kremem jagodowo-bananowym
Składniki:
10 g drożdży
1 łyżeczka cukru
120 ml letniej wody
4 jajka
350 ml letniego mleka
5 łyżek masła
200 g mąki pszennej
100 g mąki gryczanej
0, 5 łyżeczki soli
100 g mrożonych jagód
sklarowane masło do smażenia lub olej roślinny
Krem jagodowo-bananowy:
3 banany
300 g mrożonych jagód
Przygotowanie:
W misce wymieszać drożdże, łyżeczkę cukru i wodę. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Odstawić. W drugiej misce połączyć oba rodzaje mąki i sól. Następnie wlać rozczyn, żółtka, mleko i masło. Dokładnie zmiksować, aby nie było grudek. Dodać pianę z białek i łyżką dokładnie wmieszać ją w ciasto. Odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać masło lub olej, nakładać dużą łyżką placuszki, posypać jagodami. Smażyć z obydwu stron na złoto-brązowy kolor. Usmażone bliny układać na blaszce do pieczenia i trzymać w ciepłym piekarniku, aż usmażymy wszystkie. W czasie, gdy ciasto będzie rosło, przygotować krem. Banany (w skórkach) i jagody ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170ºC, piec około 20 min. Owoce wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Banany obrać i razem z jagodami przełożyć do robota kuchennego. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć do lodówki. Bliny podawać z kremem jagodowo-bananowym.
Steki z szalotkami pieczonymi w winie
Składniki:
4 steki z polędwicy wołowej (około 200 g/szt.)
oliwa z oliwek
sól i pieprz
15 szalotek (lub innych małych cebulek)
400 ml słodkiego czerwonego wina
Przygotowanie:
Steki przyprawić pieprzem, polać oliwą i odstawić do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Obrane szalotki ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika, piec około 20 min. Następnie zalać winem. Piec aż wino zredukuje się do połowy. W tym czasie usmażyć steki, posolić. Steki podawać z szalotkami polanymi zredukowanym winem.
Czekoladowe krówki
Składniki:
1 puszka kondensowanego mleka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
400 g gorzkiej czekolady
3 łyżki masła
Przygotowanie:
Masłem natłuścić podłużną formę do pieczenia o wymiarach około 24 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. W szklanej misce wymieszać mleko, cynamon, czekoladę i masło. Ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewać całość, aż czekolada się rozpuści. Przelać do formy. Odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do zamrażarki na około 2 godziny.
Wyjąć z formy, oddzielić papier. Ciepłym nożem pokroić na 2 cm kawałki.
Chlebek czekoladowy
Składniki:
250 ml mleka
30g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
550g mąki pszennej
3 żółtka
50g masła
¼ łyżeczki soli
200g gorzkiej czekolady, pokrojonej na drobne kawałki
1 białko
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn z drożdży, żółtko, rozpuszczone, ciepłe masło sól i czekoladę. Zagnieść ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia, czekać do momentu, w którym podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto, uformować podłużny walec, przeciąć wzdłuż na trzy części i zapleść z nich warkocz jak na chałkę. Końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem. Piec około 25-30 minut w 180ºC.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN