Materiał promocyjny

Kuchnia Joanny i Natalii Klimas. I Sarah Jessica Parker!

W kuchni Dzień Dobry TVN wyjątkowe trio: Natalia Klimas, Joanna Klimas oraz Piotr Kucharski. Uwielbiają sery i czerwone wino. Co jeszcze łączy panie Klimas oprócz więzów krwi i miłości do kuchni? Ano - Sarah Jessica Parker!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Różyczki z kalafiora i brokuła w tempurze

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki kukurydzianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

zimna gazowana woda

400 g różyczek kalafiora Hortex

400 g różyczek brokuł Hortex

Sos:

2 pęczki natki pietruszki

1 ząbek czosnku

200 ml jogurtu greckiego

sól i pieprz do smaku

oliwa z oliwek

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dolać tyle wody mineralnej aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać olej do smażenia. Różyczki brokuła i kalafiora zanurzyć w tempurze i smażyć na głębokim oleju. W tym czasie zmiksować natkę pietruszki z czosnkiem i kilkoma łyżkami oliwy. Wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Różyczki po usmażeniu osuszyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem pietruszkowo-jogurtowym.

Ciepła sałatka z brukselki i fasolek

Składniki:

1 opakowanie brukselki Hortex

1 opakowania zielonej fasolki Hortex

1 opakowanie żółtej fasolki Hortex

3 łyżki masła

3 łyżki oliwy

sól i pieprz

200 g wędzonego boczku lub 200 g pestek dyni

Sposób przygotowania:

Brukselkę podsmażyć na łyżce oliwy i łyżce masła. Przełożyć do dużej miski. Czynność powtórzyć z fasolką zieloną i żółtą. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do warzyw. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. W wersji wegetariańskiej podprażyć pestki dyni, dodać do warzyw, wymieszać i doprawić.

Mini kanapki na pumperniklu

Składniki:

200 g tartych buraków Hortex

100 g pleśniowego koziego sera

4 ząbki czosnku

sól i pieprz

1 cebula

2 opakowania krążków pumpernikla

10 filetów śledzia w oleju

koperek do dekoracji

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Tarte buraki wymieszać z serem i rozetrzeć aby się połączyły. Dodać roztarty czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Tak otrzymaną pastą smarować krążki pumpernikla. Posypać drobno posiekaną cebulką. Śledzie pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć na pumperniklu. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować koperkiem.

Grzanki z sałatką z bobu

Składniki:

400 g bobu Hortex

sok wyciśnięty z jednej cytryny

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 ząbek czosnku

5-6 suszonych pomidorów

100 g twardego żółtego sera np. bursztyn

sól i pieprz

2 bagietki

oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Bób ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misce wymieszać ze sobą musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i pomidory pokrojone w kostkę. Dodać bób, cienko pokrojony ser, doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać. Bagietki pokroić w plastry, skropić oliwą z oliwek i podpiec w piekarniku żeby były chrupiące. Sałatkę nałożyć na kromki i skropić oliwą.

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości