Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Różyczki z kalafiora i brokuła w tempurze
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zimna gazowana woda
400 g różyczek kalafiora Hortex
400 g różyczek brokuł Hortex
Sos:
2 pęczki natki pietruszki
1 ząbek czosnku
200 ml jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dolać tyle wody mineralnej aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać olej do smażenia. Różyczki brokuła i kalafiora zanurzyć w tempurze i smażyć na głębokim oleju. W tym czasie zmiksować natkę pietruszki z czosnkiem i kilkoma łyżkami oliwy. Wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Różyczki po usmażeniu osuszyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem pietruszkowo-jogurtowym.
Ciepła sałatka z brukselki i fasolek
Składniki:
1 opakowanie brukselki Hortex
1 opakowania zielonej fasolki Hortex
1 opakowanie żółtej fasolki Hortex
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
200 g wędzonego boczku lub 200 g pestek dyni
Sposób przygotowania:
Brukselkę podsmażyć na łyżce oliwy i łyżce masła. Przełożyć do dużej miski. Czynność powtórzyć z fasolką zieloną i żółtą. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do warzyw. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. W wersji wegetariańskiej podprażyć pestki dyni, dodać do warzyw, wymieszać i doprawić.
Mini kanapki na pumperniklu
Składniki:
200 g tartych buraków Hortex
100 g pleśniowego koziego sera
4 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 cebula
2 opakowania krążków pumpernikla
10 filetów śledzia w oleju
koperek do dekoracji
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Tarte buraki wymieszać z serem i rozetrzeć aby się połączyły. Dodać roztarty czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Tak otrzymaną pastą smarować krążki pumpernikla. Posypać drobno posiekaną cebulką. Śledzie pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć na pumperniklu. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować koperkiem.
Grzanki z sałatką z bobu
Składniki:
400 g bobu Hortex
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
5-6 suszonych pomidorów
100 g twardego żółtego sera np. bursztyn
sól i pieprz
2 bagietki
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Bób ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misce wymieszać ze sobą musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i pomidory pokrojone w kostkę. Dodać bób, cienko pokrojony ser, doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać. Bagietki pokroić w plastry, skropić oliwą z oliwek i podpiec w piekarniku żeby były chrupiące. Sałatkę nałożyć na kromki i skropić oliwą.
„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN