Krem pomidorowy z musem bazyliowym
SKŁADNIKI:
4 dojrzałe pomidory
3 ząbki czosnku
Świeża bazylia
4 białka
180 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 36%
Oliwa z oliwek
PRZYPRAWY KAMIS:
Czosnek Granulowany
Natka Pietruszki
Sól Morska w młynku
Pieprz Kolorowy w młynku
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory obierz ze skórki. Podziel na 4, pozbądź się pestek i pokrój w drobną kostkę. Czosnek pokrój jak najcieniej. Wymieszaj pomidory z czosnkiem, pietruszką, dodaj oliwę, sól, pieprz. Śmietankę zagotuj z liśćmi bazylii. Ostudź i ubij, dodaj do niej serek mascarpone i białka, miksuj aż uzyskasz konsystencję musu, dopraw do smaku. W szklance/miseczce układaj naprzemiennie czerwoną i białą masę. Udekoruj bazylią i kilkoma kroplami oliwy.
Mus z cukinii z kremem z koziego sera
SKŁADNIKI:
2 cukinie
2 szalotki
Pęczek szczypiorku
125 g koziego sera
300 ml śmietanki 36%
Oliwa z oliwek
300 ml bulionu warzywnego
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska ziołowa w młynku
Pieprz Zielony ziarnisty
Pieprz czarny ziarnisty w młynku
Szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Bulion zagotuj. Cukinie pokrój w kostkę, szalotki jak najdrobniej. Do rozgrzanego rondla wlej odrobinę oliwy, wrzuć szalotki, cukinię i szczypiorek. Następnie zalej warzywa bulionem, dodaj sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Ściągnij z ognią, zmiksuj, dolej 100 ml śmietanki, zmiksuj, aż uzyskasz konsystencje musu. Resztę śmietanki ubij dodaj kozi ser i dokładnie wymieszaj. Mus z cukinii dekoruj pianką z koziego sera, szczypiorkiem i zielonym pieprzem.
Małe eklery z kremem z awokado i łososia
SKŁADNIKI:
150 g wędzonego łososia
3 duże, dojrzałe awokado
Sok z cytryny
4 kiwi
150 ml majonezu
Oliwa z oliwek
Ciasto na eklery:
250 ml wody
100 g masła
150 g mąki
4 jaja
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska w młynku
Pieprz Biały mielony
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Zagotuj wodę z masłem, wrzuć mąkę, odrobinę soli, mieszaj cały czas podgrzewając garnek. Ściągnij go z ognia, gdy ciasto trochę ‘’wyschnie” (czyli nie będzie przyklejało się do łyżki) dodaj jaja, wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego formuj na blasze małe eklery. Piecz około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Łososia drobno pokrój zmiksuj z majonezem i świeżo zmielonym pieprzem. Awokado zmiksuj na puree razem z sokiem z cytryny, dodaj obrane i pokrojone w kawałki kiwi, odrobinę oliwy i zmiksuj raz jeszcze. Eklery przekrój na pół, napełnij kremem z awokado i łososia i przykryj druga połówką.
Lekki torcik bezowy z bitą śmietaną, bakaliami i świeżymi owocami
SKŁADNIKI:
200 g białek
500 g drobnego cukru
400 g masła
300 ml śmietanki
100 g płatków migdałowych
100 g orzechów laskowych
100 g likieru owocowego np. pomarańczowego, ale może być też np. malinówka
Świeże owoce do dekoracji
PRZYPRAWY KAMIS:
Cynamon mielony
Przyprawa do Kawy i Deserów
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, ziarenka wanilii i za pomocą rękawa do pieczenia uformuj na blasze wyłożonej pergaminem dwa krążki o średnicy około 24/25 cm. Należy je suszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 110 stopni przez około 2 godziny. W tym czasie utrzyj masło z cukrem, dodaj ubitą śmietankę, alkohol, uprażone orzechy i delikatnie wymieszaj. Spody przełóż i udekoruj masą, na wierzchu ułóż świeże owoce, posyp cynamonem i Przyprawą do Kawy i deserów.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN