MANSAF
składniki na 2 os.:
- mięso wołowe z kością 400g
- ryż 0,5 kg
- jogurt naturalny 1l.
- pita 3 szt.
- pietruszka
- orzeszki pini
- migdały
- sól, pieprz
- świeży czosnek
- cytryna
Sposób przygotowania:
Do gotującej wody dodajemy jogurt, pokrojone mięso i sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy ok. 30 godziny żeby wszystko zrobiło się gęste. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku. Oddzielnie gotujemy ryż. Na talerzu układamy pokrojoną w małe kawałki pitę, na niej układamy ryż a następnie nasz sos jogurtowy z mięsem. Na wierzch posypujemy wszystko smażonymi migdałami, orzeszkami pini i pietruszką.
MAKLUBA
składniki na 2 os.:
- udka kurczaka 2 szt.
- ryż 0,5 kg
- ziemniaki 2 szt.
- kalafior
- bakłażan
- sól, pieprz
- czosnek
- cebula
Sposób przygotowania:
Smażymy ryż na oleju, oddzielnie smażymy: ziemniaki, bakłażana i kalafior. Do jednego garnka wspypujemy wcześniej usmażony ryż i warzywa - dolewamy wodę. Do tego wszystkiego dodajemy ugotowanego wcześniej kurczaka.
Autor: Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN