Zupa z kurczaka i owoców morza z Luizjany
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
400 g pomidorów pelatti kostka
1 kg kurczaka
300 g owoców morza
250 g cebuli białej
10 g świeżego czosnku
250 g świeżej papryki 3 kolory
1 płaska łyżeczka papryki
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki oregano
sól
pieprz
100 g mąki do zasmażki
limonka do dekoracji
pół łyżeczki ostrej papryki
bulion drobiowy do zalania
kolendra do posypania
1 grzanka
Sposób przygotowania;
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek, paprykę pomidory pelatti przesmażamy. Całość zalewamy bulionem i dodajemy przesmażone na oliwie owoce morza. Zaciągamy jasną zasmażką i posypujemy świeżą kolendrą.
Skrzydełka z kurczaka
6 skrzydełek jednokostnych
6 skrzydełek dwukostnych
sos louisiana 80 ml
2 szt. selera naciowego
2 marchewki
sos z sera pleśniowego
sklarowane masło
Sposób przygotowania:
Smażymy skrzydełka 8 minut w głębokim oleju, następnie do metalowej miski wlewamy sklarowane masło i ostry sos louisiana, w którym obtaczamy skrzydełka. Podajemy z sosem z sera pleśniowego, selerem i marchewką.
Cheeseburger
1 kg wołowiny
1 jajko
sól, pieprz
bułka, sos
1 sałata
1 pomidor
1 ogórek konserwowy
sos barbecue
Sposób przygotowania:
Mięso mielimy, doprawiamy do smaku. Formujemy cheeseburger, grillujemy na 3 sposoby wysmażenia
Brownie ciastko czekoladowe
500 g czekolady gorzkiej
250 g masła
12 szt jajek
120 g mąki 550
250 g orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g cukru białego
Sposób przygotowania:
Masło roztopić razem z czekoladą i zostawić do ostudzenia. Oddzielić żółtka od białek i utrzeć je razem z cukrem. Białka ubić na sztywno. Masę z żółtek dodawać po łyżce do czekolady z masłem i dokładnie połączyć. Dodać mąkę, następnie białka i delikatnie połączyć. Gotową masę przelać do blachy lub silikonowej maty i piec w temperaturze 175 stopni C przez 20min
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN