Materiał promocyjny

Józkowe slow food

Trend slow Food to kontrpropozycja dla kultury fast food. Zakłada jedzenie bez pośpiechu i w skupieniu. Podczas posiłku należy delektować się smakiem i zapachem potraw. Koniec więc z jedzeniem w biegu i w barach szybkiej obsługi.

Wszystkie produkty można kupić w sklepie ekologicznym.

Regionalne bułeczki z jajecznicą i pomidorami

Składniki:

2 bułeczki

2 roztrzepane jajka

1 pomidor (pokrojony w kostkę)

6 łyżek wiejskiej śmietany

1 łyżeczka masła

sól morska, pieprz

Przygotowanie:

Lekko ubij jajka. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Wlej jajka i nie mieszaj przez 20 sekund. Wymieszaj lekko i pozostaw na kolejne 10 sekund. Jeszcze raz wymieszaj, zdejmij z ognia. Podawaj na bułce z pomidorem.

Polędwiczki wieprzowe z białą fasolą i żurawinami

Składniki:

200 g białej fasoli

100 g suszonych żurawin namoczonych w wodzie

50 g masła

200 g polędwiczek wieprzowych

Przygotowanie:

Ugotuj fasolę w wodzie do miękkości. Przełóż na patelnię z rozpuszczonym masłem. Dodaj żurawiny. Polędwiczki pokrój na małe steki. Dopraw solą i pieprzem, wrzuć na patelnię i smaż po 4 minuty z każdej strony.

Sałatka z ogórka i serka wiejskiego

Składniki:

4 ogórki obrane i pokrojone w plastry

100 g serka wiejskiego

2 obrane i pokrojone w kostkę jabłka

10 ml oliwy

sól i pieprz

Przygotowanie:

Wymieszaj jabłka z ogórkiem i serkiem. Dopraw oliwą, solą i pieprzem.

Glazurowane marchewki z szynką

Składniki:

120 g obranych i pokrojonych w plastry marchewek

100 g orzechów nerkowca

100 g regionalnej, domowej szynki pokrojonej na plasterki

100 ml soku ze świeżej marchwi

50 ml oliwy

sól i pieprz

Przygotowanie:

Ułóż marchewkę w foremce do pieczenia. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 30 minut w 150 stopniach. Podawaj na zimno z szynką i dressingiem zrobionym z soku z marchewki i oliwy. Posyp orzechami.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości