Wszystkie produkty można kupić w sklepie ekologicznym.
Regionalne bułeczki z jajecznicą i pomidorami
Składniki:
2 bułeczki
2 roztrzepane jajka
1 pomidor (pokrojony w kostkę)
6 łyżek wiejskiej śmietany
1 łyżeczka masła
sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Lekko ubij jajka. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Wlej jajka i nie mieszaj przez 20 sekund. Wymieszaj lekko i pozostaw na kolejne 10 sekund. Jeszcze raz wymieszaj, zdejmij z ognia. Podawaj na bułce z pomidorem.
Polędwiczki wieprzowe z białą fasolą i żurawinami
Składniki:
200 g białej fasoli
100 g suszonych żurawin namoczonych w wodzie
50 g masła
200 g polędwiczek wieprzowych
Przygotowanie:
Ugotuj fasolę w wodzie do miękkości. Przełóż na patelnię z rozpuszczonym masłem. Dodaj żurawiny. Polędwiczki pokrój na małe steki. Dopraw solą i pieprzem, wrzuć na patelnię i smaż po 4 minuty z każdej strony.
Sałatka z ogórka i serka wiejskiego
Składniki:
4 ogórki obrane i pokrojone w plastry
100 g serka wiejskiego
2 obrane i pokrojone w kostkę jabłka
10 ml oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj jabłka z ogórkiem i serkiem. Dopraw oliwą, solą i pieprzem.
Glazurowane marchewki z szynką
Składniki:
120 g obranych i pokrojonych w plastry marchewek
100 g orzechów nerkowca
100 g regionalnej, domowej szynki pokrojonej na plasterki
100 ml soku ze świeżej marchwi
50 ml oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ułóż marchewkę w foremce do pieczenia. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 30 minut w 150 stopniach. Podawaj na zimno z szynką i dressingiem zrobionym z soku z marchewki i oliwy. Posyp orzechami.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN