Roladki z cukinii i fety
Składniki:
8 pomidorków cherry
1 cukinia pokrojona w paski
2 łyżki oregano
4 łyżki oliwy
150 g fety pokrojonej w kostkę
Przygotowanie:
W małej miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zalej miksturą ser, przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę. Zawiń fetę w plasterki cukinii. Nabij pomidorek i roladkę z fety na wykałaczkę. Grilluj po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj z marynatą.
Żeberka wieprzowe z pikantną glazurką pomarańczową
Składniki:
1kg żeberek (podzielonych na porcje)
1 marchewka pokrojona w kostkę
2 pory pokrojone w plastry
2 liście laurowe
1 laska cynamonu
Glazurka pomarańczowa:
1 szklanki marmolady pomarańczowej
3 łyżki soku z ananasa
1 zmiażdżony ząbek czosnku
3 łyżeczki mielonego imbiru
4 łyżki sosu ostrygowego
4 łyżki sosu Worcestershire
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Żeberka gotuj w wodzie z listkami laurowymi i cynamonem do miękkości (pod przykryciem). Wyjmij z wody i ostudź. Wymieszaj składniki marynaty w misce, zalej nimi żeberka i piecz przez 30 minut w 200 stopniach. W czasie pieczenia podlewaj sosem.
Steki z piersi kurczaka z pieczoną papryką
Składniki:
2 piersi kurczaka (pokrojone na mini steki)
1 szklanki startego parmezanu
2 roztrzepane jajka
2 łyżki mielonych orzeszków
100 ml oliwy
sól i pieprz
1 czerwona papryka (upieczona i obrana)
1 szklanka mąki
Przygotowaliśmy:
W misce wymieszaj parmezan z orzechami i jajkami. Steki oprósz mąką, dopraw solą i pieprzem, a następnie zanurz w miksturze z jajek i parmezanu. Smaż na patelni przez 3 minuty z każdej strony. Pokrój paprykę w paski i ułóż na kurczaku.
Smażone banany oprószone kakao
Składniki:
110 g mąki
2 żółtka
1 łyżka proszku do pieczenia
schłodzonej wody gazowanej
1 łyżka kakao
szczypta soli
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj wodę wymieszaną z jajkami. Zanurz w miksturze banany. Smaż 3-4 minuty w gorącym oleju na złoto. Posyp kakao i podawaj na ciepło.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN