Jesienna kuchnia sióstr Bukowskich

Siostry Bukowskie
Siostry Bukowskie
Pati i Marsi, czyli Patrycja i Martyna, znane w sieci jako „Siostry Bukowskie”. W kuchni Dzień Dobry TVN u boku Piotr Kucharskiego przygotowały dania w sam raz na jesień. Rozgrzewające i poprawiające nastój.

Placuszki pietruszkowo-jabłkowe

Składniki:

400 g korzenia pietruszki

2 kwaśne jabłka (około 300 g)

1 jajko

1 łyżka mąki pszennej

1-2 łyżki płatków owsianych

sól i pieprz

olej do smażenia

4 jajka

Sposób przygotowania:

Pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzić i schłodzić. Razem z jabłkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajko i płatki owsiane. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie. Rozgrzać patelnię, placuszki nakładać łyżką i smażyć z obu stron na złoty kolor. Jajka usmażyć i ułożyć na placuszkach.

Rolada z indyka z owocami

Składniki:

500 g fileta z indyka

1 łyżka chrzanu

200 g żurawiny

1 gruszka

Sól i pieprz

100 g wędzonego boczku

2 cebule

2 jabłka

500 ml cydru

2-3 łyżki octu

olej do smażenia

Sposób przygotowania

Filet rozciąć na płaski płat. Rozbić tłuczkiem aby nie był za gruby i był równej grubości. Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować chrzanem, wierzch posypać połową żurawiny i ułożyć na niej gruszkę pokrojoną na ósemki. Roladę zwinąć i obwiązać sznurkiem. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Dodać pokrojony w kostkę boczek, podsmażyć przez chwilę. Dodać obrane i pokrojone na ósemki cebule. Smażyć jeszcze przez chwilę. Całość podlać cydrem. Dusić roladę pod przykryciem około 40 minut cały czas podlewając. Po tym czasie dodać pokrojone na ósemki jabłka i resztę żurawiny. Dusić kolejne 20 minut aż mięso i owoce będą miękkie. Doprawić solą pieprzem i octem.

Pieczone owoce z koglem-moglem

Składniki:

600 g jesiennych owoców np. śliwki, gruszki, żurawina

laska cynamonu

2-3 goździki

100 ml koniaku

2 łyżki cukru

Kogel-mogel

2 żółtka

4-5 łyżek cukru

1 łyżka posiekanych migdałów

Sposób przygotowania:

Ze śliwek wyjąć pestki, z gruszek wyciąć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki. Wszystkie owoce ułożyć na blaszce do pieczenia, dodać cynamon, goździki, cukier i koniak, wymieszać i wstawić do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na 20 minut.

W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem do białości. Owoce przełożyć do miseczek, polać koglem-moglem i posypać posiekanymi migdałami. Miseczki można jeszcze wstawić na 5 minut do piekarnika bezpośrednio pod górną grzałkę żeby podpiec wierzch masy jajecznej.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości