Placuszki pietruszkowo-jabłkowe
Składniki:
400 g korzenia pietruszki
2 kwaśne jabłka (około 300 g)
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
1-2 łyżki płatków owsianych
sól i pieprz
olej do smażenia
4 jajka
Sposób przygotowania:
Pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzić i schłodzić. Razem z jabłkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajko i płatki owsiane. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie. Rozgrzać patelnię, placuszki nakładać łyżką i smażyć z obu stron na złoty kolor. Jajka usmażyć i ułożyć na placuszkach.
Rolada z indyka z owocami
Składniki:
500 g fileta z indyka
1 łyżka chrzanu
200 g żurawiny
1 gruszka
Sól i pieprz
100 g wędzonego boczku
2 cebule
2 jabłka
500 ml cydru
2-3 łyżki octu
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Filet rozciąć na płaski płat. Rozbić tłuczkiem aby nie był za gruby i był równej grubości. Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować chrzanem, wierzch posypać połową żurawiny i ułożyć na niej gruszkę pokrojoną na ósemki. Roladę zwinąć i obwiązać sznurkiem. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Dodać pokrojony w kostkę boczek, podsmażyć przez chwilę. Dodać obrane i pokrojone na ósemki cebule. Smażyć jeszcze przez chwilę. Całość podlać cydrem. Dusić roladę pod przykryciem około 40 minut cały czas podlewając. Po tym czasie dodać pokrojone na ósemki jabłka i resztę żurawiny. Dusić kolejne 20 minut aż mięso i owoce będą miękkie. Doprawić solą pieprzem i octem.
Pieczone owoce z koglem-moglem
Składniki:
600 g jesiennych owoców np. śliwki, gruszki, żurawina
laska cynamonu
2-3 goździki
100 ml koniaku
2 łyżki cukru
Kogel-mogel
2 żółtka
4-5 łyżek cukru
1 łyżka posiekanych migdałów
Sposób przygotowania:
Ze śliwek wyjąć pestki, z gruszek wyciąć gniazda nasienne i pokroić na duże kawałki. Wszystkie owoce ułożyć na blaszce do pieczenia, dodać cynamon, goździki, cukier i koniak, wymieszać i wstawić do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na 20 minut.
W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem do białości. Owoce przełożyć do miseczek, polać koglem-moglem i posypać posiekanymi migdałami. Miseczki można jeszcze wstawić na 5 minut do piekarnika bezpośrednio pod górną grzałkę żeby podpiec wierzch masy jajecznej.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN