Jak przygotować szpinak z czosnkiem, a także szpinak z czosnkiem i makaronem lub z serem feta? To proste – wystarczy kilka minut, aby wyczarować pyszne i zdrowe danie, które błyskawicznie przypadnie do gustu nie tylko Tobie, ale też Twoim najbliższym!
Szpinak z czosnkiem – bomba witaminowa
Sam szpinak to bez wątpienia bardzo wartościowy produkt, mający mnóstwo składników odżywczych. W połączeniu z czosnkiem staje się prawdziwą bombą witaminową, dlatego warto przyrządzać go jak najczęściej! Dlaczego szpinak z czosnkiem jest taki zdrowy? Przede wszystkim 100 gramów szpinaku zawiera tylko 16 kcal, a ponadto 2,6 g białka, 3 gramy węglowodanów i 2,6 g błonnika. Oprócz tego jest doskonałym źródłem ważnego dla zdrowia beta-karotenu – 100 gramów szpinaku zawiera aż 4243 μg. Jest też dobrym źródłem witaminy C, B1, B2, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, a także wapnia i chlorofilu. Warto wiedzieć, że chlorofil w naturalny sposób wiąże wszelkie toksyny, zalegające w organizmie i łatwo usuwa je z organizmu – z tego powodu powinniśmy jeść jak najwięcej liści! Szpinak doskonale wpływa na układ sercowo-naczyniowy, obniża poziom cholesterolu LDL, obniża ciśnienie, zmniejsza podatność na stres, ma silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu obniża nadmierną aktywność wolnych rodników, a także działa dobroczynnie na układ pokarmowy, wspierając funkcjonowanie trzustki i codzienne procesy trawienne. Czosnek dodatkowo wzmacnia działanie zdrowotne szpinaku – ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dzięki czemu stanowi doskonałe wsparcie dla układu immunologicznego. Z tego powodu szpinak warto przyrządzać jak najczęściej. Jednak, jak go jeść? Podpowiadamy, jak przyrządzić szpinak z czosnkiem !
Szpinak z czosnkiem – przepis
Potrzebujesz oczywiście szpinaku i czosnku, a także odrobinę oleju i przypraw! Wystarczy wrzucić szpinak na rozgrzaną patelnię – jeśli wybrałeś świeży, wystarczy kilka minut. Jeżeli szpinak mrożony – poczekasz, aż się rozmrozi. Następnie dodaj trzy drobno posiekane ząbki czosnku, podsmaż jeszcze chwilę, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Szpinak z czosnkiem gotowy! Możesz spożywać go samodzielnie – doskonale sprawdzi się na kolację, ponieważ ma mnóstwo wartości odżywczych, które nasz organizm wykorzysta podczas snu. Jednocześnie ma niewiele kalorii i nie obciąża układu pokarmowego. Możesz również przygotować potrawy, bazujące na szpinaku z czosnkiem !
Przepis na szpinak z czosnkiem i jajkiem
Aby przygotować szpinak z czosnkiem i jajkiem , zastosuj się do powyższego przepisu, a następnie dodaj jajko. Możesz wymieszać gotowy szpinak z czosnkiem z drobno pokrojonym, ugotowanym jajkiem lub wbić jajka do smażonego szpinaku z czosnkiem i przygotować danie w formie jajecznicy. To sposób na doskonałe śniadanie!
Podobnie w przypadku szpinaku z czosnkiem i serem , szpinaku z czosnkiem i śmietaną lub szpinaku z czosnkiem i fetą (opcjonalnie szpinaki z czosnkiem i parmezanem) – tak naprawdę sam szpinak z czosnkiem to doskonała baza, do której możesz dodawać ulubione składniki.
Szpinak z czosnkiem i makaronem
Szpinak z czosnkiem i makaronem to sposób na szybki i pyszny obiad. Możesz ugotować ulubiony, najlepiej pełnoziarnisty makaron, a następnie wymieszać go z gotowym szpinakiem z czosnkiem. Dodaj do szpinaku odrobinę śmietany, aby danie było bardziej kremowe. Warto ozdobić danie pomidorkami cherry, które nieco przełamią smak i wizualnie urozmaicą szpinak z czosnkiem i makaronem. W przypadku tego przepisu możesz wykorzystać mrożony szpinak – dzięki niemu smażony szpinak z czosnkiem nie straci tak na objętości!
Jak zrobić dobry szpinak z czosnkiem?
Jeśli obawiasz się, że Twój duszony szpinak z czosnkiem na patelni nie będzie smaczny, nie masz się czym martwić! Warto przygotować świeży szpinak z czosnkiem , aby przekonać się do jego smaku. Takie danie jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale też niedrogie i przede wszystkim bardzo zdrowe – warto więc przy najbliższej wizycie w sklepie zaopatrzyć się w niezbędne produkty i przygotować blanszowany szpinak z czosnkiem . Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN