Napój z selera i gruszek
Składniki:
3 szt. selera naciowego
5 gruszek
1 łyżka cukru
szczypta soli
woda mineralna
Przygotowanie:
Seler obieramy z włókien, kroimy w małe kawałki, gruszki obieramy i również kroimy. Seler miksujemy z gruszkami, cukrem i solą. Dodajemy wodę mineralną. Podajemy z przesmażonymi kawałeczkami gruszek.
Zupa z papryki z gruszkami i cukinią
Składniki:
5 żółtych papryk
2 gruszki
1-2 cebule
50 g masła
1 zielona papryka ostra
2 cukinie
Przygotowawanie:
Paprykę żółtą pieczemy w piekarniku na złoty kolor, obieramy ze skóry i miksujemy. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i przesmażamy krótko na maśle z cebulą. Przesmażoną dodajemy do kremu z papryki. Paprykę zieloną ostrą pozbywamy nasion i białych wewnętrznych włókien, kroimy w drobną kostkę i dodajemy. Gruszkę ścieramy na tarce na cienkie paski i posypujemy po zupie.
Łosoś, puree z selera i gruszki
Składniki:
400g łososia (filet)
100g wędzonego boczku w plastrach
3 szt. selera (korzeń)
4 gruszki
1 łyżka miodu
500 ml mleka
100 ml śmietany 30%
borówka czerwona
szpinak
Przygotowanie:
Łososia dzielimy na porcje, delikatnie oprószamy pieprzem, owijamy plastrami boczku. Seler kroimy w drobną kostkę o gotujemy w mleku z dodatkiem szczypty soli. Gruszki przesmażamy na miodzie. Ugotowanego selera miksujemy, dodajemy gruszki i śmietany do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Łososia obsmażamy na patelni, podajemy z puree z selera i gruszek, listkami szpinaku.
Krucha gruszka
400g mąki
200 g masła
4 żółtka
100 g cukru trzcinowego
cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na cienkie placki. Jeden układamy na blaszce i podpiekamy w temp. 180 stopni około 15 minut.
2 gorzkie czekolady
10 gruszek
3 białka
100 g cukru
4 pomarańcze
4 łyżki miodu
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Sok z pomarańczy oraz skórkę z 2 sztuk zagotowujemy i dodajemy miód i wanilię. Do gorącego syropu dodajemy obrane połówki gruszek. Odstawiamy aby przeszły smakiem i aromatem cytrusów. Na upieczony blat wykładamy pianę z białek i cukru, ścieramy czekoladę i pozostałe ciasto. Na wierzch wykładamy gruszki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN