Materiał promocyjny

Dlaczego warto jeść makaron?

W kuchni Dzień Dobry TVN królują makarony. Blogerka kulinarna Daria Ładocha vel Mamałyga przygotowała pasty: kokardki z pieczonym łososiem, makaron w sosie paprykowym oraz makaron pełnoziarnisty z dynią. Skorzystajcie z jej przepisów!

KOLOROWY MAKARON W SOSIE PAPRYKOWYM

Składniki:

200 g ugotowanego al dente makaronu kolorowego rurki

300g piersi z kurczaka

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

3 kolorowe papryki

4 pomidory malinowe obrane ze skórki

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 grillowana papryka konserwowa

szczypta przyprawy wędzona papryka

szczypta suszonych pomidorów w przyprawie

zielona pietruszka

szczypta soli i pieprzu

szczypta cukru brązowego

1 łyżka oliwy z oliwek z dodatkiem chili

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy aż będzie gotowe. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki, suszone pomidory w przyprawie i posypujemy przyprawą wędzona papryka, dalej podsmażamy. Dodajemy drobno pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy grillowaną paprykę, przecier pomidorowy i zielona pietruszkę. Połowę sosu miksujemy ręcznym blenderem. Łączymy z resztą sosu, dodajemy makaron i podajemy gorące.

KOKARDKI Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, KOLENDRĄ I GRANATEM

Składniki:

100 g ugotowanego al dente makaronu kokardki

200 g łososia świeżego bez skóry

1 cebula

kilka gałązek zielonej pietruszki

1 zielony ogórek

pęczek kolendry

kilka pomidorów koktajlowych

odrobina czarnego sezamu

sól, pieprz

pół granata

2 limonki

szczypta cukru trzcinowego

oliwa cytrynowa (około 2 łyżki)

2 łyżki sosu sojowego

garść rukoli

Przygotowanie:

Łososia myjemy, solimy i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na folii aluminiowej. Obkładamy go drobno posiekaną cebulą, pietruszką zieloną, kropimy sokiem z limonki i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Makaron umieszczamy w misce, w której będziemy podawać sałatę. Kroimy ogórka zielonego i dodajemy do miski wraz z pomidorami koktajlowymi przeciętymi na połówki. Gdy łosoś się upiecze kroimy go na drobniejsze kawałki i dodajemy do sałaty. Całość kropimy sokiem z limonki, oliwą cytrynową rozrobioną z cukrem palmowym i sosem sojowym. Dodajemy pęczek kolendry posiekanej, czarny sezam i na sam koniec posypujemy ziarenkami granatu i rukolą. Sałatkę jemy na zimno lub na ciepło.

LEKKI MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z DYNIĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I PESTKAMI DYNI

Składniki:

200 g ugotowanego al dente makaronu pełnoziarnistego świdry

200 g dyni obranej ze skóry

1 mała marchewka

pół słoika suszonych pomidorów

1 cebula cukrowa drobno posiekana

2 ząbki czosnku drobno posiekanego

1 pomidor malinowy obrany ze skóry i pokrojony w mała kostkę

1 łyżka pesto czerwonego

szczypta oregano

sól, pieprz

2 łyżki oliwy

2 łyżki podprażonych pestek dyni

pół pęczka bazylii

Przygotowanie:

Dynię szatkujemy na szatkownicy w długie wstążki, marchewkę w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy czosnek z cebulą. Podsmażamy chwilę i dodajemy dynię wraz z marchewką. Następnie dodajemy pomidora, suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki i łyżkę czerwonego pesto. Całość mieszamy na średnim ogniu około 7 minut. Na koniec doprawiamy do smaku, dodajemy makaron, bazylię i podajemy ciepłe.

ŁAZANKI Z PIECZONYM BURAKIEM, RUKOLĄ I SŁONECZNIKIEM

Składniki

200 g ugotowanego al dente makaronu typu łazanki

4 buraki

cytryna

ocet balsamiczny (4 łyżki)

oliwa z oliwek (6 łyżek)

4 łyżki prażonego słonecznika

pół opakowania rukoli

sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraki dokładnie umyć, posolić, i każdego ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Posolić, popieprzyć i polać 1 łyżką oliwy oraz 1 łyżką octu. Wsadzić do piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Następnie ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce lub szatkownicy. Podsmażyć je na 1 łyżce oleju. Dodać makaron i wymieszać. Na sam koniec dodać słonecznik i rukolę, wymieszać i podawać na ciepło lub na zimno w formie sałaty.

Więcej na stronie: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości