KOLOROWY MAKARON W SOSIE PAPRYKOWYM
Składniki:
200 g ugotowanego al dente makaronu kolorowego rurki
300g piersi z kurczaka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 kolorowe papryki
4 pomidory malinowe obrane ze skórki
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 grillowana papryka konserwowa
szczypta przyprawy wędzona papryka
szczypta suszonych pomidorów w przyprawie
zielona pietruszka
szczypta soli i pieprzu
szczypta cukru brązowego
1 łyżka oliwy z oliwek z dodatkiem chili
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy aż będzie gotowe. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki, suszone pomidory w przyprawie i posypujemy przyprawą wędzona papryka, dalej podsmażamy. Dodajemy drobno pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy grillowaną paprykę, przecier pomidorowy i zielona pietruszkę. Połowę sosu miksujemy ręcznym blenderem. Łączymy z resztą sosu, dodajemy makaron i podajemy gorące.
KOKARDKI Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, KOLENDRĄ I GRANATEM
Składniki:
100 g ugotowanego al dente makaronu kokardki
200 g łososia świeżego bez skóry
1 cebula
kilka gałązek zielonej pietruszki
1 zielony ogórek
pęczek kolendry
kilka pomidorów koktajlowych
odrobina czarnego sezamu
sól, pieprz
pół granata
2 limonki
szczypta cukru trzcinowego
oliwa cytrynowa (około 2 łyżki)
2 łyżki sosu sojowego
garść rukoli
Przygotowanie:
Łososia myjemy, solimy i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na folii aluminiowej. Obkładamy go drobno posiekaną cebulą, pietruszką zieloną, kropimy sokiem z limonki i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Makaron umieszczamy w misce, w której będziemy podawać sałatę. Kroimy ogórka zielonego i dodajemy do miski wraz z pomidorami koktajlowymi przeciętymi na połówki. Gdy łosoś się upiecze kroimy go na drobniejsze kawałki i dodajemy do sałaty. Całość kropimy sokiem z limonki, oliwą cytrynową rozrobioną z cukrem palmowym i sosem sojowym. Dodajemy pęczek kolendry posiekanej, czarny sezam i na sam koniec posypujemy ziarenkami granatu i rukolą. Sałatkę jemy na zimno lub na ciepło.
LEKKI MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z DYNIĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I PESTKAMI DYNI
Składniki:
200 g ugotowanego al dente makaronu pełnoziarnistego świdry
200 g dyni obranej ze skóry
1 mała marchewka
pół słoika suszonych pomidorów
1 cebula cukrowa drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 pomidor malinowy obrany ze skóry i pokrojony w mała kostkę
1 łyżka pesto czerwonego
szczypta oregano
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki podprażonych pestek dyni
pół pęczka bazylii
Przygotowanie:
Dynię szatkujemy na szatkownicy w długie wstążki, marchewkę w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy czosnek z cebulą. Podsmażamy chwilę i dodajemy dynię wraz z marchewką. Następnie dodajemy pomidora, suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki i łyżkę czerwonego pesto. Całość mieszamy na średnim ogniu około 7 minut. Na koniec doprawiamy do smaku, dodajemy makaron, bazylię i podajemy ciepłe.
ŁAZANKI Z PIECZONYM BURAKIEM, RUKOLĄ I SŁONECZNIKIEM
Składniki
200 g ugotowanego al dente makaronu typu łazanki
4 buraki
cytryna
ocet balsamiczny (4 łyżki)
oliwa z oliwek (6 łyżek)
4 łyżki prażonego słonecznika
pół opakowania rukoli
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki dokładnie umyć, posolić, i każdego ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Posolić, popieprzyć i polać 1 łyżką oliwy oraz 1 łyżką octu. Wsadzić do piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Następnie ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce lub szatkownicy. Podsmażyć je na 1 łyżce oleju. Dodać makaron i wymieszać. Na sam koniec dodać słonecznik i rukolę, wymieszać i podawać na ciepło lub na zimno w formie sałaty.
Więcej na stronie: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN