Sałatka z krewetkami, sezamem i mango
Składniki:
1/2 sałaty lodowej
1 marchewka
1 ogórek zielony
1 mango
300 g krewetek bez pancerzy
2 łyżki jasnego sezamu
sok z 2 pomarańczy
garść orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki musztardy
3 łyżki sosu sojowego
garść liści świeżej kolendry
Przygotowanie:
Sałatę umyj i porwij na kawałki – włóż do miski. Marchewkę pokrój w cienkie słupki (julienne). Mango obierz ze skóry i pokrój w łódeczki lub w kostkę. Krewetki podsmaż na soku z jednej pomarańczy i 2 łyżkach sosu sojowego. Wszystkie składniki ładnie ułóż w misce i posyp podprażonym na suchej patelni sezamem. Sok z pomarańczy wymieszaj z miodem i musztardą – najlepiej w zamkniętym słoiku. Następnie polej nim sałatkę. Na końcu dodaj kolendrę i orzechy.
Fit Dal z kalafiorem i suszonymi morelami
Składniki:
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 mały kalafior podzielony na różyczki
1 duża marchewka pokrojona na cienkie plasterki
200 g czerwonej soczewicy
750 ml mleka kokosowego
pęczek kolendry
200 g szpinaku w liściach
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
10 moreli suszonych namoczonych i pokrojonych w paseczki
1 papryczka chili
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
1 łyżka sosu sojowego
250 ml wody
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć wszystkie przyprawy i podsmażaj chwilę. Jeśli zacznie się przypalać, dodaj łyżkę wody lub sosu sojowego. Dodaj cebulę i czosnek. Następnie kalafiora i marchewkę. Mieszaj. Dodaj soczewicę, mleko kokosowe i 250 ml wody. Gotuj pod przykryciem 15 min. Dodaj szpinak, morele i wymieszaj. Na koniec dodaj miód aż do całkowitego rozpuszczenia. Przed podaniem posyp kolendrą.
Pasta z pomidorów suszonych, szałwii i orzechów włoskich
Składniki:
200 g pomidorów w oliwie
200 g orzechów włoskich namoczonych w wodzie przez całą noc
cały pęczek liści szałwii
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Przygotowanie:
Wszystkie skadniki zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeśli pasta będzie zbyt sucha, dodaj oleju z pomidorów suszonych.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN