Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Tatar z tuńczyka z wasabi
Składniki:
300 g świeżego tuńczyka
1 pęd trawy cytrynowej
1 łyżeczka pasty wasabi
1 miękkie awokado
2 łyżki majonezu
½ papryczki chili
świeża kolendra
sok z 1 limonki
oliwa z oliwek
garść rukoli
sos sojowy
Przygotowanie:
W małej miseczce wymieszaj: sok z limonki, posiekaną papryczkę chili, pokrojoną trawę cytrynową, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oliwy, garść świeżej kolendry. Majonez wymieszaj z wasabi. Tuńczyka drobno pokrój, wymieszaj z sosem, odstaw. Awokado obierz, pozbądź się pestki, pokrój w kostkę. Na środku talerza rozsmaruj małą porcję majonezu, ułóż na nim warstwę tuńczyka, połóż na nim warstwę awokado, przykryj warstwą tuńczyka, podawaj ze świeżą rukolą.
Stek z tuńczyka z sosem paprykowym
Składniki:
garść czarnego sezamu
1 czerwona papryka
2 steki z tuńczyka
świeża kolendra
1 żółta papryka
oliwa z oliwek
pieprz
sól
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę. Włóż do niego papryki, po około 15 minutach gdy ich skórka zbrązowieje, wyciągnij je i owiń szczelnie w folię przeźroczystą. Gdy już wystygną, ściągnij folię i pozbądź się skórki z papryk oraz ich gniazd nasiennych. Papryki pokrój w kostkę i włóż do 2 wysokich naczyń. Do każdego z nich dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, zmiksuj za pomocą blendera, powinieneś uzyskać konsystencję gęstego sosu. Tuńczyka obsyp solą i pieprzem, obtocz w sezamie, smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy około 1-2 minut z każdej strony, tuńczyk powinien pozostać różowy w środku. Steki z tuńczyka podawaj w towarzystwie dwukolorowych sosów z dodatkiem świeżej kolendry.
Kanapki z tuńczykiem i ogórkami
Składniki:
3 gałązki selera naciowego
2 puszki tuńczyka
4 łyżki majonezu
4 ogórki kiszone
4 obwarzanki
sok z cytryny
zielona sałata
1 pomidor
pieprz
sól
Przygotowanie:
Tuńczyka odcedź z zalewy lub z oleju, przełóż go do miski, rozdrobnij widelcem, dodaj majonez wymieszaj, dodaj drobno pokrojonego selera, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Obwarzanki przekrój i włóż na kilka minut do piekarnika z włączoną opcją grill aby się przypiekły. Każdy spód posmaruj pastą z tuńczyka, dodaj pokrojone ogórki, plasterki pomidorów, sałatę, przykryj drugą połową obwarzanka.
Sałatka z tuńczykiem i awokado
Składniki:
garść czarnych oliwek
2 puszki tuńczyka
1 czerwona cebula
1 łyżka musztardy
2 łyżki majonezu
świeża kolendra
oliwa z oliwek
1 długi ogórek
sok z cytryny
2 awokado
pieprz
sól
Przygotowanie:
Tuńczyka odsącz zalewy, przełóż go do miski, dodaj majonez. Awokado przekrój na połówki, pozbądź się pestki, miąższ wyjmij delikatnie tak aby nie uszkodzić skóry. Awokado pokrój w kostkę, dodaj do tuńczyka. Ogórka obierz, a następnie pokrój. Pokrój też cebulę, dodaj do pozostałych składników. Zawartość miski wymieszaj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i musztardą. Farszem napełnij połówki awokado, udekoruj je czarnymi oliwkami i świeżą kolendrą.
„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN