Materiał promocyjny

Czas na tuńczyka! Przepisy Ani Starmach na tatara, stek oraz sałatkę

Tatar z tuńczyka z wasabi, stek z tuńczyka z sosem paprykowym, kanapki z tuńczykiem i ogórkami, sałatka z tuńczykiem i awokado - brzmi zachęcająco? To zapraszamy do naszej kuchni, w której dziś rządziła Anna Starmach!

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Tatar z tuńczyka z wasabi

Składniki:

300 g świeżego tuńczyka

1 pęd trawy cytrynowej

1 łyżeczka pasty wasabi

1 miękkie awokado

2 łyżki majonezu

½ papryczki chili

świeża kolendra

sok z 1 limonki

oliwa z oliwek

garść rukoli

sos sojowy

Przygotowanie:

W małej miseczce wymieszaj: sok z limonki, posiekaną papryczkę chili, pokrojoną trawę cytrynową, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oliwy, garść świeżej kolendry. Majonez wymieszaj z wasabi. Tuńczyka drobno pokrój, wymieszaj z sosem, odstaw. Awokado obierz, pozbądź się pestki, pokrój w kostkę. Na środku talerza rozsmaruj małą porcję majonezu, ułóż na nim warstwę tuńczyka, połóż na nim warstwę awokado, przykryj warstwą tuńczyka, podawaj ze świeżą rukolą.

Stek z tuńczyka z sosem paprykowym

Składniki:

garść czarnego sezamu

1 czerwona papryka

2 steki z tuńczyka

świeża kolendra

1 żółta papryka

oliwa z oliwek

pieprz

sól

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę. Włóż do niego papryki, po około 15 minutach gdy ich skórka zbrązowieje, wyciągnij je i owiń szczelnie w folię przeźroczystą. Gdy już wystygną, ściągnij folię i pozbądź się skórki z papryk oraz ich gniazd nasiennych. Papryki pokrój w kostkę i włóż do 2 wysokich naczyń. Do każdego z nich dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, zmiksuj za pomocą blendera, powinieneś uzyskać konsystencję gęstego sosu. Tuńczyka obsyp solą i pieprzem, obtocz w sezamie, smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy około 1-2 minut z każdej strony, tuńczyk powinien pozostać różowy w środku. Steki z tuńczyka podawaj w towarzystwie dwukolorowych sosów z dodatkiem świeżej kolendry.

Kanapki z tuńczykiem i ogórkami

Składniki:

3 gałązki selera naciowego

2 puszki tuńczyka

4 łyżki majonezu

4 ogórki kiszone

4 obwarzanki

sok z cytryny

zielona sałata

1 pomidor

pieprz

sól

Przygotowanie:

Tuńczyka odcedź z zalewy lub z oleju, przełóż go do miski, rozdrobnij widelcem, dodaj majonez wymieszaj, dodaj drobno pokrojonego selera, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Obwarzanki przekrój i włóż na kilka minut do piekarnika z włączoną opcją grill aby się przypiekły. Każdy spód posmaruj pastą z tuńczyka, dodaj pokrojone ogórki, plasterki pomidorów, sałatę, przykryj drugą połową obwarzanka.

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Składniki:

garść czarnych oliwek

2 puszki tuńczyka

1 czerwona cebula

1 łyżka musztardy

2 łyżki majonezu

świeża kolendra

oliwa z oliwek

1 długi ogórek

sok z cytryny

2 awokado

pieprz

sól

Przygotowanie:

Tuńczyka odsącz zalewy, przełóż go do miski, dodaj majonez. Awokado przekrój na połówki, pozbądź się pestki, miąższ wyjmij delikatnie tak aby nie uszkodzić skóry. Awokado pokrój w kostkę, dodaj do tuńczyka. Ogórka obierz, a następnie pokrój. Pokrój też cebulę, dodaj do pozostałych składników. Zawartość miski wymieszaj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i musztardą. Farszem napełnij połówki awokado, udekoruj je czarnymi oliwkami i świeżą kolendrą.

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości