Przepis na Paellę mixta (mieszana)Składniki, 4 porcje:
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta szafranu (lub bulion domowy ) 200 g piersi kurczaka
200 g wieprzowiny
1 czerwona papryka
1 karczoch
2,3 ząbki czosnku
1 duży pomidor
3 łyżki oliwy virgen
1/2 łyżeczki papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)
1/3 łyżeczki (lub do smaku) ostrej papryki
4 łyżki sosu pomidorowego (passaty)
170 g ryżu arbrio (jak do risotto) lub calasparra lub carnaroli
opcjonalnie:
8 - 10 krewetek, langust
garść kalmarów
garść małży
jeśli jest dostępny to krab! może być mrożony
Przygotowanie:
Przygotować bulion i zagotować razem z szafranem (ma być gorący przed dodaniem do paelli). Piersi oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, cukinię w trochę większą kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni . Podsmażyć cześć owoców
morza najlepiej rozpocząć od kraba jeśli go posiadamy. Około 5 minut .Sciągnąć owoce morza na osobną patelnię. Już nie smażyć. Dodać pozostałą łyżkę oliwy oraz mięso,które wcześniej pokroiliśmy w kosteczkę. Dodać warzywa. Dodać paprykę w proszku (słodką lub wędzoną oraz ostrą), wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Dodać sos pomidorowy a po chwili wsypać ryż i mieszając smażyć 2 minuty. Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut, następnie włożyć krewetki (jeśli ich używamy) malże i ozdobić paelle, zmniejszyć ogień do minimum. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Dać do kuchenki. 160-180 stopni na 7 minut. Paellę podawać ciepłą!
Gazpacho
Składniki, 2 - 4 porcje:
1 kg pomidorów
1 ogórek zielony
1 zielona papryka
1/3 cebuli
1 czerwona papryka
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu winnego może być więcej do smaku
około 3/4 - 1 szklanka miąższu z białego pieczywa (opcjonalnie) małe grzaneczki
Cafe BOMBON
kawa espresso małe
mleko słodkie waniliowe lub naturalne kondensowane
Przygotowanie:
Do przezroczystej szklaneczki wlewamy na wysokość małego palca mleko kondensowane. Po czym zalewamy je delikatnie do końca szklanki kawą espresso.
Podajemy gorące i bez cukru. Przed wypiciem - można zamieszać kawę.
Bardzo słodkie deserowe.
Melon z szynką
1 melon
kilka plasterków szynki serrano lub innej hiszpańskiej szynki
kilka kropli oliwy z oliwek
Schłodzony melon kroimy w paski i przekładamy szynką. Można pokropić oliwą z oliwek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN