Pektynowy koktajl z marchewką
Składniki:
Duża marchewka,
2 średniej wielkości pomarańcze
0,5 łyżeczki kurkumy
Plasterek świeżego imbiru
Szczypta ostrej papryczki chili
0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Marchewkę umyj, obierz i ugotuj. Wrzuć ją do blendera kielichowego i dodaj obrane ze skórki pomarańcze oraz pozostałe składniki. Całość zmiksuj i pyszny, zdrowy koktajl gotowy!
Placuszki buraczane z kozim serem, listkami mięty i posiekanymi migdałami
Składniki:
Duży burak
Jajko
Łyżka mąki orkiszowej razowej (typ 2000)
Łyżeczka suszonego oregano
Łyżka octu balsamicznego
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Twarożek kozi
Świeża mięta
Migdały
Przygotowanie:
Buraka umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do buraka dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość usmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, formując małe placuszki.
Na usmażonych placuszkach rozsmaruj twarożek kozi, wierzch placuszków posyp posiekanymi, uprażonymi na suchej patelni, migdałami i listkami mięty.
Sałatka z grejpfrutem
Składniki:
1 czerwony grejpfrut
1 zielony ogórek
Garść czarnych oliwek
1/3 kostki chudego białego sera
Łyżka pestek dyni
Garść listów rukoli
Łyżka oliwy z oliwek
Łyżeczka miodu
Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Grejpfruta umyj i obierz ze skóry oraz pokrój na kawałki. Ogórka umyj obierz i pokrój w paski.
Dodaj oliwki, pokruszony ser biały, uprażone na suchej patelni pestki dyni i garść rukoli. Całość skrop oliwą, polej miodem i przypraw pieprzem. Sałatkę możesz zjeść z pieczywem razowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN