Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Krem z kalafiora i pieczonego czosnku
1 litr bulionu drobiowego
1 duży kalafior
0,5 szklanki śmietanki kremówki
3 łyżki kaszki manny
1 główka czosnku
1 łyżka oliwy
koperek
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie: Z główki czosnku odkroić z góry 1 cm, skropić niedobrane ząbki oliwą, zawinąć luźno w folię aluminiową i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w bulionie, dodać kaszkę. Zagotować. Do zupy dodać upieczony czosnek, zmiksować na gładki krem razem ze śmietanką. Poprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Tarta ze szparagami
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duża śmietana 22% tłuszczu
4 jajka
1 pęczek białych szparagów
1 por
1 łyżka oliwy
4 łyżki koziego sera
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Foremkę wyłożyć ciastem francuskim, pozostawiając wyższe brzegi. Jajka ubić ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Białą część pora cienko pokroić, udusić na oliwie do miękkości. Ostudzić, wyłożyć na ciasto. Zalać masą jajeczną. Szparagi obrać, przez minutę obgotować w osolonej wodzie. Osuszyć, ułożyć na wierzchu tarty. Wstawić do pieca nagrzanego do 210 oC, piec do lekkiego zarumienienia.
Mus z twarożku
1 szklanka śmietany kremówki
0,3 szklanki jogurtu greckiego
180 g serka kremowego
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka truskawek
2 łyżki cukru pudru
biała czekolada
Przygotowanie: Ubić śmietankę z ekstraktem waniliowym i 2 łyżkami cukru pudru, dodać jogurt i serek, dokładnie wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Truskawki podzielić na ćwiartki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Na dno szklaneczek wyłożyć owoce, na wierzch wlać krem. Przed podaniem schłodzić. Wierzch ozdobić wiórkami białej czekolady.
Kurczak w sosie holenderskim
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
2 żółtka
0,5 szklanki masła
2 łyżeczki soku z cytryny
0,5 łyżeczki musztardy
Sól
pieprz cayenne
świeży tymianek
Przygotowanie: Mięso przypraw solą i pieprzem, oprósz mąką, usmaż na oliwie z dodatkiem masła na lekko złoty kolor. W małym garnuszku roztop masło, uważając by się nie zarumieniło. Do dzbanka blendera wlej żółtka, miksuj je z dodatkiem musztardy i soku z cytryny. Wolnym strumieniem (np. przez otwór w pokrywce) wlewaj ciepłe masło. Miksuj kilka minut, aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną, kremową konsystencję. Dopraw do smaku. Sosem polej mięso, podawaj ze świeżymi listami tymianku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN