Crumble z gruszkami
Składniki:
3 gruszki
1 łyżka masła
1 łyżka płatków migdałowych
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru bądź cynamonu
sok z 1 cytryny
Kruszonka:
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
1 łyżka płatków owsianych
1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Umyte gruszki kroimy w kostkę i podduszamy na maśle. Dodajemy cukier trzcinowy, płatki migdałowe, mielony imbir i sok z cytryny. Kiedy sok odparuje, odstawiamy owoce do przestygnięcia. Kruszonkę przygotowujemy w misce, mieszając masło z cukrem pudrem, mąką i płatkami owsianymi. Wystudzone owoce przekładamy do foremek, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. C przez 25 min.
Marchewkowe muffiny
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki słonecznika
2 jajka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka startego imbiru
starta skórka z 1 cytryny
Krem z serka:
1 opakowanie serka do smarowania
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
W misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier trzcinowy, sodę, proszek do pieczenia i słonecznik. W drugiej misce do startej marchewki dodajemy mokre składniki, czyli olej rzepakowy, jajka oraz dodatkowo dla aromatu imbir i skórkę z cytryny. Suche składniki wsypujemy do mokrych i dokładnie wszystko razem mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek. Pieczemy w piekarniku przez 35 min. w 180 st. C. Gotowe muffiny możemy posmarować kremem z serka, cukru pudru i mleka.
Mini pizza z cukinii
Składniki:
1 cukinia
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
garść świeżych liści bazylii i oregano
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
100 g sera mozzarella
4-5 plasterków szynki
Przygotowanie:
Centymetrowe plastry cukinii smarujemy oliwą i grillujemy na patelni. Przecier pomidorowy mieszamy z wodą, oliwą i czosnkiem. Dodajemy posiekaną bazylię i oregano. Całość doprawiamy solą. Plastry cukinii przekładamy na blachę, smarujemy sosem i na wierzch kładziemy plasterki szynki oraz kawałki mozzarelli.
Warzywa zapiekamy w 120 st. C przez 15 min.
Bananowy pudding
Składniki:
2 banany
200 g śmietany 30% lub 36%
1 łyżka cukru o aromacie waniliowym
1/2 kubka borówek amerykańskich
1/2 kubka chrupkiego musli
1/2 białej lub mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy do niej zmiksowane banany. Na dno pucharków nasypujemy musli, a następnie nakładamy na nie schłodzony pudding. Wierzch posypujemy borówkami i wiórkami czekoladowymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN