Ania Starmach i kruszonka na wiele sposobów

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała: jabłka pod orzechową kruszonką, wiśnie pod owsianą kruszonką, jagnięcinę pod ziołową kruszonką oraz warzywa pod kruszonką. Smacznego!

JABŁKA POD ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

8 jabłek

100g mąki pszennej

100g mielonych orzechów włoskich

100g brązowego cukru

120g masła

Duża szczypta cynamonu

Łyżeczka cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, przysmaż na łyżce masła, dodaj cynamon, cukier waniliowy, łyżkę cukru, przełóż do żaroodpornej formy. Pozostałe masło wymieszaj z cukrem, mąką i orzechami, posyp kruszonką owoce. Zapiekaj przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

WIŚNIE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

500g wiśni (mogą być mrożone)

3 łyżki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

120g masła

60g płatków owsianych

60g płatków migdałowych

40g posiekanych orzechów laskowych

3 łyżki cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE:

Wiśnie zagotuj z cukrem, sok zagęść mąką ziemniaczaną. Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego, masło wymieszaj z pozostałymi składnikami kruszonki. Powstałym ciastem posyp owoce, zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

JAGNIĘCINA POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

8 żeberek jagnięcych (niepociętych na pojedyncze porcje)

Pół szklanki bułki tartej

4 ząbki upieczonego czosnku

Po 2 łyżki posiekanych ziół: rozmarynu, pietruszki, tymianku

Sól, pieprz

Sok z cytryny

2 łyżki ostrej musztardy

3-4 łyżki oliwy z oliwek

4 duże ugotowane ziemniaki

PRZYGOTOWANIE:

Jagnięcinę oczyść, obsyp solą i pieprzem, przysmaż na patelni, następnie umieść na 10-12 minut w piekarniku. Zioła wymieszaj z bułka tartą, rozgniecionym czosnkiem oliwą, solą i pieprzem. Mięso posmaruj musztardą posyp ziołową kruszonką, ugotowane ziemniaki ponacinaj w powstałe otwory wsyp pozostała bułkę tartą. Mięso i ziemniaki włóż na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill tak, aby kruszonka się przyrumieniła.

WARZYWA POD KRUSZONKA

SKŁADNIKI:

6 pomidorów

3 papryki

2 bataty

2 czerwone cebule

1 bakłażan

Szczypta: kurkumy, kuminu, słodkiej i ostrej papryki

2 ząbki czosnku

Po łyżce siekanych ziół: rozmaryn, tymianek, pietruszka

3 łyżki tartego parmezanu

3 łyżki masła

Po łyżce: płatków migdałów, pestek słonecznika i pestek dyni

3 łyżki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:

Bataty, cebule i paprykę, bakłażana, czosnek pokrój w kostkę, polej oliwą, dodaj przyprawy i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 30 minut. Składniki ziołowej kruszonki wymieszaj. Do naczynia z warzywami dodaj pokrojone pomidory, całość posyp kruszonką, zapiekaj około 20 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości