JABŁKA POD ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
8 jabłek
100g mąki pszennej
100g mielonych orzechów włoskich
100g brązowego cukru
120g masła
Duża szczypta cynamonu
Łyżeczka cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, przysmaż na łyżce masła, dodaj cynamon, cukier waniliowy, łyżkę cukru, przełóż do żaroodpornej formy. Pozostałe masło wymieszaj z cukrem, mąką i orzechami, posyp kruszonką owoce. Zapiekaj przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
WIŚNIE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
500g wiśni (mogą być mrożone)
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
120g masła
60g płatków owsianych
60g płatków migdałowych
40g posiekanych orzechów laskowych
3 łyżki cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE:
Wiśnie zagotuj z cukrem, sok zagęść mąką ziemniaczaną. Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego, masło wymieszaj z pozostałymi składnikami kruszonki. Powstałym ciastem posyp owoce, zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
JAGNIĘCINA POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
8 żeberek jagnięcych (niepociętych na pojedyncze porcje)
Pół szklanki bułki tartej
4 ząbki upieczonego czosnku
Po 2 łyżki posiekanych ziół: rozmarynu, pietruszki, tymianku
Sól, pieprz
Sok z cytryny
2 łyżki ostrej musztardy
3-4 łyżki oliwy z oliwek
4 duże ugotowane ziemniaki
PRZYGOTOWANIE:
Jagnięcinę oczyść, obsyp solą i pieprzem, przysmaż na patelni, następnie umieść na 10-12 minut w piekarniku. Zioła wymieszaj z bułka tartą, rozgniecionym czosnkiem oliwą, solą i pieprzem. Mięso posmaruj musztardą posyp ziołową kruszonką, ugotowane ziemniaki ponacinaj w powstałe otwory wsyp pozostała bułkę tartą. Mięso i ziemniaki włóż na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill tak, aby kruszonka się przyrumieniła.
WARZYWA POD KRUSZONKA
SKŁADNIKI:
6 pomidorów
3 papryki
2 bataty
2 czerwone cebule
1 bakłażan
Szczypta: kurkumy, kuminu, słodkiej i ostrej papryki
2 ząbki czosnku
Po łyżce siekanych ziół: rozmaryn, tymianek, pietruszka
3 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki masła
Po łyżce: płatków migdałów, pestek słonecznika i pestek dyni
3 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
Bataty, cebule i paprykę, bakłażana, czosnek pokrój w kostkę, polej oliwą, dodaj przyprawy i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 30 minut. Składniki ziołowej kruszonki wymieszaj. Do naczynia z warzywami dodaj pokrojone pomidory, całość posyp kruszonką, zapiekaj około 20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN