Małgorzata Ostrowska robi kremy
Trwa tydzień z Małgorzatą Ostrowską w Dzień Dobry TVN. Wokalistka do niedzieli (15 września) jest gościnną prowadzącą naszego programu. Tym razem zdradziła widzom sekret swojej urody i wspaniałego wyglądu. Okazuje się, że od ponad 10 lat samodzielnie wykonuje kremy. Właśnie dlatego postanowiła pokazać, jakich składników używa i jak przebiega cały proces. W naszej kawiarence gwieździe towarzyszyły reporterka Katarzyna Jaroszyńska, Adrianna Mońko, makijażystka i stylistka włosów, a także Justyna Leśniak, masażystka kobido.
Skąd Małgorzata czerpie inspiracje do tworzenia kremów i gdzie kupuje składniki?
- To są rzeczy, które można znaleźć w Internecie. Jest wiele stron, na których można dostać składniki do robienia kremów. Są tam także i receptury. Po wielu latach, ponieważ już ponad 10 lat robię kremy, to udoskonaliłam niektóre receptury. Wprowadziłam kilka składników, bo wiem, że działają. Fascynujące jest to, że łączy się ze sobą coś, co się normalnie nie łączy - zdradziła.
Czy artystka używa wyłącznie kosmetyków, które sama stworzyła? - Jeśli chodzi o kremy pielęgnacyjne, to tak. I to do ponad 10 lat. Ja najlepiej wiem, czego potrzebuje moja skóra. Czy potrzebuje nawilżenia, bo jest przesuszona po pobycie na słońcu. Czy zimną potrzebuje ochrony, odżywienia witaminowego. I wtedy doraźnie robię taki krem, jaki trzeba - wyjaśniła.
Mieszanie kremów nie jest takie proste, więc wokalistka wspomaga się elektrycznym spieniaczem do mleka. Narzędzie, z którego zwykle korzystamy w kuchni, idealnie nadaje się również do wymieszania składników w domowej roboty kosmetykach.
Przepisy na kremy Małgorzaty Ostrowskiej
Składniki na na krem podstawowy:
- emulgator z pestek moreli 10% - 5g,
- oleje i masła 20% - 10g,
- Sok z aloesu 20% - 10g,
- D-panthenol 5% - 2,5 g,
- Hydromanil 5% - 2,5 g,
- Kwas hialuronowy 10 % - 5 g,
- ewentualnie konserwant FEOG - 5 kropli,
- woda lub hydrolat 29% - 14,5g,
- opcjonalnie zagęszczacz polimerowy ok, 2%,
- ewentualnie 4-8 kropli olejku zapachowego.
Sposób wykonania kremu podstawowego:
Do szklanki, kubka lub słoiczka (poj. ok. 200ml) wlewamy wodę destylowaną (lub hydrolat) i sok z aloesu, podgrzewamy do około 70-75 stopni C. Dodajemy emulgator z pestek moreli i mieszamy aż do uzyskania jednorodnej, gładkiej emulsji. Następnie dodajemy wybrane oleje i masła i mieszamy kilka minut mieszadełkiem. Mierzymy temperaturę, powinna spaść do ok. 36 stopni C. Dla przyspieszenia procesu chłodzenia możemy szklankę wstawić do garnka z zimną wodą. Po schłodzeniu kremu dodajemy pozostałe składniki - hydromanil, D-pantenol, kwas hialuronowy i ewentualnie FEOG.
Dodatki:
Po ukręceniu i schłodzeniu "bazy naszych kremów", dodajemy zamknięte w liposomach składniki czynne:
- Krem nawilżająco-ujędrniający: ekstrakt nawilżający, ekstrakt ujędrniający.
- Krem łagodzący po goleniu: ekstrakt antyhistaminowy, ekstrakt mitochondrialny.
- Krem do cery dojrzałej: mikroliposomy DHEA - fitohormony, mikroliposomy dla cery dojrzałej
- Ekskluzywny złoty krem: liposomy z nano złotem, ekstrakt mitochondrialny.
Ciągle mieszamy mieszadełkiem do uzyskania gładkiej konsystencji, dodając ewentualnie kilka kropli olejku zapachowego.
Krem jest gotowy i ma lekką konsystencję emulsji. Jeśli chcemy mieć "twardszy", powinniśmy dodać zagęszczacz i znowu wymieszać. Taki krem bez konserwantów powinniśmy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu ok. dwóch tygodni. Można też użyć konserwantu i wtedy krem ma ważność ok. pół roku.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak podkreślić opaleniznę? "To kluczowy kosmetyk letniego makijażu"
- Black Rose Nails to hit nadchodzącej jesieni. Tę stylizację pokochała już Bella Hadid
- Ten sposób dbania o skórę stosowała Kleopatra. Czy kąpiel w mleku jest zdrowa? Jak działa?
Autor: Justyna Piąsta
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News