Polscy hodowcy zwierząt i producenci mięsa przestrzegają przepisów i regulacji prawnych, a dzięki temu my możemy kosztować wyjątkowe potrawy pełne wyrazistego smaku i aromatu.
20 proc. emisji gazów cieplarnianych pochodzi z rolnictwa. To sprawia, że zrównoważona hodowla jest jednym z największych wyzwań stawianych współczesnym producentom żywności. O tym, czy jest ona w ogóle możliwa mówił Paweł Nowak z firmy Goodvalley, hodującej trzodę.
Około 13 proc. mięsa znajdującego się w sklepach jest nieprawidłowo oznaczone lub produkowane. Jak wybrać takie, które będzie zdrowe? Przede wszystkim trzeba czytać to, co napisane jest małymi literami na etykietach. Ale czy każdy powinien jeść mięso? Jeśli tak, to jakie jest najzdrowsze? Ile powinniśmy go spożywać? Jak mrozić i rozmrażać mięso, i jak długo może ono leżeć w naszej zamrażarce? W Dzień Dobry TVN prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, znana jako Profesor Zdrówko, o tym, jak jeść mięso.
Wśród wielu konsumentów wieprzowina ma opinię mięsa niezdrowego, bo tłustego. Dlatego polscy naukowcy opatentowali wieprzowinę o mniejszej kaloryczności. Zobaczcie, jak do tego doprowadzili.