Marnowanie żywności to wielki problem dzisiejszych czasów. Z uwagi na to powstał projekt "Lodówka na medal", który ma przeciwdziałać negatywnemu wpływowi tego zjawiska na klimat. W jaki sposób?
Ostatnio jedna z sieci supermarketów zwolniła pracownicę za to, że "freeganizowała", czyli zjadła truskawki, które były przeznaczone do wyrzucenia. W Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z polskimi freeganami o tym, skąd biorą produkty i czym dla nich jest freeganizm.
Rocznie w Polsce około 9 milionów ton jedzenia ląduje na śmietniku! Najczęściej wyrzucamy wędliny, pieczywo warzywa i owoce. W efekcie miesięcznie do kosza wyrzucamy średnio 50 złotych na osobę. O manowaniu żywności i sposobach na radzenie sobie z tym problemem rozmawialiśmy z Anną Bogucką z Federacji Polskich Banków Żywności i Anetą Kuroń, która współpracuje z Bankami Żywności. A Wy, dużo jedzenia wyrzucacie do kosza?