Rano rogalik z dżemem, w przerwie w pracy ciastko do kawy, po obiedzie deser, a na poprawę nastroju batonik. Jeśli jest gorąco, chętnie zjemy lody, a pragnienie ugasimy słodkim, gazowanym napojem. W ciągu dnia nawykowo sięgamy po produkty zawierające cukier. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jest on obecny nie tylko w słodyczach. Jak z niego zrezygnować? Dlaczego jest to takie trudne? To wyjaśnia nam psychodietetyczka Joanna Zielewska, autorka książki "190 dań do pudełka. Insulinooporność".
Światowy Dzień bez Tytoniu to dobra okazja na rzucenie palenia. Jak to zrobić skutecznie? Jakie leki mogą nam pomóc rzucić palenie? Jakie są konsekwencje palenia? Co się dzieje w naszym ciele, kiedy rzucimy ten nałóg? O tym w Dzień Dobry TVN mówili pulmonolog dr hab. Tadeusz Zielonka i psycholog Matylda Skubikowska.