Syntetyczne związki chemiczne (PFAS), nazywane też "wiecznymi chemikaliami" wykorzystywane m.in. do produkcji odzieży wodoodpornej czy opakowań na żywność mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie naukowym "Environmental Health Perspectives" sugerują, że substancje te mogą przyczynić się do rozwoju różnych chorób, w tym nowotworów. W jaki sposób?
Zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że od kilku miesięcy docierają do niego informacje o nowej niebezpiecznej substancji nazywanej MDMB-4en-PINACA. Jej zażycie może się zakończyć poważnym zatruciem, a nawet śmiercią.
Polipropylen (PP) jest organicznym związkiem chemicznym, a jednocześnie najczęściej wykorzystywanym tworzywem sztucznym. Polipropylen jest tworzywem elastycznym, rozciągającym się pod wpływem wysokiej temperatury i twardniejącym w niskiej. Idealnie nadaje się do przetwarzania i wykorzystywany jest niemal przez wszystkie gałęzie przemysłu, m.in. do produkcji opakowań na żywność. Jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia.
W ostatnim czasie doszło do wielu pożarów składowisk śmieci. Niestety w ich wyniku do powietrza przedostały się szkodliwe substancje chemiczne. Jakie dokładnie? Co nam w związku z tym grozi? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN kierownika Zakładu Chemii Analitycznej z Politechniki Krakowskiej prof. dr hab. Adama Grochowalskiego.
Kolorowe napoje to sama chemia - uważa dietetyczka Anna Jelonek, gość Dzień Dobry TVN. Dlaczego w napojach, po które chętnie sięgamy, jest tak dużo chemii? Czy to prawda, że takie "chemiczne koktajle" powodują nadpobudliwość u dzieci? Czym różni się napój izotoniczny od napoju energetycznego? Dlaczego nasz dietetyk nie poleca napojów energetycznych? Czy po wypiciu kolorowego, gazowanego napoju powinniśmy od razu umyć zęby?
Są w kosmetykach, puszkach, chemikaliach, które stosujemy w domu. Powodują zaburzenia hormonalne, płodności, czasami prowadzą do chorób nowotworowych. Substancje o tajemniczych na etykietach nazwach - czym są i czy możemy się nimi zatruć? O to zapytaliśmy w Dzień Dobry TVN eksperta, doktora Pawła Grzesiowskiego.