Zatrucie rtęcią, nazywane rtęcicą, spowodowane jest akumulacją tego związku w organizmie człowieka. Jakie są tego objawy? Czy możliwe jest zachorowanie przez zanieczyszczenie Odry?
Niedawno w sieci pojawiła się informacja, że piosenkarz Robbie Williams zatruł się rtęcią, jedząc bardzo dużo ryb. Jak się okazuje, nie tylko w rybach, ale także w wielu innych produktach spożywczych wykrywane są metale ciężkie, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. O tym, czego unikać i jak zdiagnozować zatrucie opowiedział nam Eryk Matuszkiewicz, internista, toksykolog.
Tran to wyciąg z wątroby ryb dorszowatych. Zawiera witaminę D i kwasy omega 3, które są kluczowe dla naszej odporności. O zdrowotnych właściwościach tranu w studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała pediatra Aneta Górska-Kot. Jak zaznaczyła pani doktor, tran mogą przyjmować dzieci i to już od 6 miesiąca życia. W jakich ilościach można przyjmować tran? Mówi się, że ryby zawierają różne zanieczyszczenia np. metale ciężkie. Czy istnieje ryzyko, że rtęć przedostanie się do tranu?
Wedle wszelkich zaleceń żywieniowych powinniśmy zjadać średnio dwie porcje ryb tygodniowo. W czasie zakupów możemy wymagać od sprzedawcy informacji, z jakiej hodowli dana ryba pochodzi. Czy ryby, które kupujemy w sklepach są kontrolowane na zawartość różnych zanieczyszczeń, w tym niebezpiecznej dla naszego zdrowia rtęci? Które gatunki są najzdrowsze, a których powinniśmy unikać? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dr Reginę Wierzejską z Instytutu Żywności i Żywienia.
Mowa o nikotynie płynnej, którą wypełnia się, ostatnio tak modne, e-papierosy. Można ją kupić w różnych smakach: czekoladowym, owocowym, kawowym czy nawet gumy do żucia. Czy płyn, który ma tak przyjemny smak może faktycznie przyczynić się do śmierci? O tym gość Dzień Dobry TVN dr Piotr Burda.
Mówi się "zdrów jak ryba". Zaleca się spożywanie ryb, bo są zdrowe, a tu okazuje się, że ryby mogą zawierać... rtęć. Skąd pochodzi rtęć w rybach i jak bardzo niekorzystanie wpływa na ludzki organizm? O tym w Dzień Dobry TVN z dietetyk Anna Jelonek.