Marnowanie żywności to wielki problem dzisiejszych czasów. Z uwagi na to powstał projekt "Lodówka na medal", który ma przeciwdziałać negatywnemu wpływowi tego zjawiska na klimat. W jaki sposób?
Ostatnio jedna z sieci supermarketów zwolniła pracownicę za to, że "freeganizowała", czyli zjadła truskawki, które były przeznaczone do wyrzucenia. W Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z polskimi freeganami o tym, skąd biorą produkty i czym dla nich jest freeganizm.
Wojtek Friedmann: "Pół życia robiłem "kiszkę", bo nie umiałem niczego innego. Robiłem wygłupy i to świetnie szło. Teraz, w którymś momencie, tak mi się jakoś zaczęło wydawać, że równie dobrze robię tę pomoc". Na czym polega wymyślona przez Wojtka akcja #NieMarnujemyJedzenia? Sprawdziła to dziennikarka Dzień Dobry TVN Katarzyna Olubińska. Zobaczcie!