Rock'n'rollowiec stał się rolnikiem, a właściwie Rock'n'rollnikiem. Piotr Sonnenberg zmienił swoje życie i z całą rodziną przeprowadził się do Zawadka, gdzie wyremontował stary młyn. Dziś to jego azyl.
"Szkoły młynarskiej już nie ma".
W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, która powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? Co można zrobić z mąki kukurydzianej, co z gryczanej, a co z migdałowej? Jaka mąka jest najpopularniejsza we Francji? O tym w Dzień Dobry TVN nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey.
To Aleksander Doba, który w wieku 68 lat przepłynął Atlantyk... kajakiem. Zrobił to w 167 dni. Była to najdłuższa wyprawa kajakowa. Nikt przed polskim kajakarzem nie dokonał tego. Nam opowiedział o trudnym momentach w czasie wyprawy, o tym co czuł, kiedy patrzył na ogrom oceanu i gdzie chciałby jeszcze dopłynąć. Gratulujemy Panie Olku!
Ten młyn funkcjonuje od ponad stu lat. Razowa, pełnoziarnista, tradycyjna czy mieszana? Jaka mąka najlepsza jest do robienia chleba? Zobaczcie, jak prawdziwy młynarz robi chleb. Jakie są typy mąki i która jest najbardziej odpowiednia do rodzaju pieczywa?