Kuchnia żydowska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Dlaczego? Potrawy kuchni żydowskiej są bardzo zdrowe i smaczne. Obecnie w zdecydowanej większości dużych miast znajduje się przynajmniej jedna żydowska restauracja. Wyborny smak i aromatyczne przyprawy sprawiają, że dania żydowskie kuszą nie tylko zwolenników koszernej diety, ale także smakoszy niezwiązanych z żydowską kulturą. Podpowiadamy, które potrawy żydowskie są najsmaczniejsze!
Miriam (Maria) Synger jest ortodoksyjną żydówką. Na co dzień w prosty sposób przybliża kulturę, religię i zwyczaje żydowskie w Internecie, obalając przy tym masę stereotypów. Jak wygląda jej życie? O tym opowiedziała w Dzień Dobry TVN.
Anna Kalczyńska wybrała się w okolice dawnych budynków sanitarnych w Warszawie, gdzie czasie wojny zatrudniła się Irena Sendlerowa. Kobieta, oficjalnie pracująca jako urzędniczka zapobiegająca rozprzestrzeniającym się chorobom, tak naprawdę szmuglowała lekarstwa i żywność, ratując od śmierci głodowej setki żydowskich dzieci. Teraz w tym wyjątkowym miejscu odbył się Upszerin, czyli żydowska ceremonia postrzyżyn pewnego 3-latka. Czym jest i jak przebiega to wydarzenie?
Gela Seksztajn przed wojną była zdolną malarką. Niestety - zginęła w 1943 roku. Dzięki mężowi artystki do dzisiejszych czasów zachowały się jej niezwykłe prace. Na ich podstawie Monika Libicka napisała książkę "Gela. Skarb z Archiwum Ringelbluma". Teraz autorka opowiedziała o tej postaci w Dzień Dobry TVN.
W muzeum Polin ruszył 16. Warszawski Festiwal Filmów o Tematyce Żydowskiej. Jakie atrakcje przygotowali organizatorzy? Zobaczcie!