Jacek Kuroń był jednym z przywódców opozycji w okresie PRL, współzałożycielem powstałego we wrześniu 1976 r. Komitetu Obrony Robotników (KOR).
Wychowali się w niezwykle barwnej rodzinie – ich dziadek był jednym z najsłynniejszych polskich opozycjonistów i polityków, ojciec znanym i cenionym kucharzem. Gaja i Kacper Kuroniowie trzymali się dotąd z daleka od kamer. Kim są i co robią na co dzień? Czy zamierzają iść w ślady starszych braci, którzy kontynuują kulinarne tradycje ojca? Czy bliskie jest im społecznikowskie zaangażowanie dziadka? Jak wspominają swoje dzieciństwo w domu, pełnym ludzi, kulinarnych aromatów i politycznych dyskusji?
Zapraszamy na niedzielę z Dzień Dobry TVN. Tylko u nas: znany dziadek, znany ojciec. Czy wnuki Jacka Kuronia podążają śladami krewnych? Oprócz tego "drugie pół" Sebastiana Karpiela-Bułecki. A na koniec poruszająca historia z czasów wojny. Bądźcie z nami o 8.30! Program poprowadzą Magda Mołek i Marcin Meller.
Z okazji 25-lecia wolnych wyborów w Polsce Jakub Kuroń - wnuk Jacka Kuronia w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania, które często gościły na stole w mieszkaniu dziadka w czasie spotkań opozycjonistów z czasów PRL. Był więc strogonow, pierogi ruskie Kuroniów i wątróbka po żydowsku.