Co to jest glutaminian sodu? Czy jest szkodliwy? To dwa główne pytania, na które postaramy się odpowiedzieć, przedstawiając glutaminian monosodowy – najczęściej obecnie wykorzystywany wzmacniacz smaku, który wbrew pozorom ma tylko stuletnią historię. Czy trzeba się go bać?
Ekstrakt drożdżowy to dodatek do żywności, który znaleźć można w produktach przetworzonych, takich jak zupy instant czy chipsy. Ma słony i jednocześnie lekko kwaśny smak. Ekstrakt drożdżowy jest źródłem glutaminianu sodu. Czy jest szkodliwy?
Glutaminian sodu, czyli wzmacniacz smaku i zapachu został owiany złą sławą. Czy faktycznie jest tak bardzo szkodliwy? Jak powstaje? I czy sam glutaminian ma smak? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Aneta Łańcuchowska.
We wtorek w Dzień Dobry TVN: morze, drinki z parasolkami i opalanie na plaży to nie dla niego - u nas mężczyzna, dla którego najlepsze wakacje to te w strefie wojennego ostrzału. Następnie: "Pierś do góry" - Paulina Krupińska i Patrycja Sołtysik mówią "Tak" karmieniu w ten sposób dzieci. Oprócz tego, cała prawda o E621 - czy glutaminian sodu rzeczywiście jest tak niebezpieczny i niezdrowy, jak twierdzą niektórzy? Bądźcie z nami o 8.00!