Zioła. Koktajl z malin i melisą oraz kurczak w szałwii

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne potrawy z wykorzystaniem ziół. Pomagała mu dietetyczka Ania Jelonek. Co powiecie na koktajl z malin z melisą, granatem i smażoną chałką, eklerki z kremem lipowym lub kurczaka duszonego w szałwii i cytrynie? Brzmi smakowicie!

Eklerki z kremem lipowym

Składniki:

250 g mąki

250 ml wody

100 g masła

4 opakowania sezamków

Masło do kruszonki tyle ile ważą sezamki

Przygotowanie:

Sezamki rozkruszamy i łączymy z mąką i masłem, dokładnie rozcieramy na jednolitą masę. Wodę zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody dodajemy mąkę, zaparzamy i zdejmujemy z palnika. Do masy dodajemy pojedynczo jajka dokładnie je wcierając. Masę wyciskamy workiem cukierniczym na pergamin, wierzch każdego eklera posypujemy kruszonką z sezamków.

Krem:

500 ml mleka

8 szt żółtek

4-5 torebek Zielnik Polski Lipa

2-3 łyżki miodu lipowego

100 g masła

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy i zaparzamy nim lipę. Odcedzamy aromatyczne lipowe mleko, ponownie zagotowujemy i łączymy z ubitymi żółtkami z miodem. Wstawiamy ponownie na palnik i doprowadzamy do wrzenia, na koniec dodajemy masło. Odstawiamy do przestudzenia. Kremem napełniamy eklerki, posypujemy cukrem pudrem.

Kurcze duszone w szałwii i cytrynie

Składniki:

Kurczak cały

Zielnik Polski Szałwia

2-3 szt cytryny

2 szt cebuli czerwonej

100 ml wina białego

Pieprz, sól,

4 szt jabłek polskich

Przygotowanie:

Kurczaka dzielimy na części, dokładnie oprószamy solą, pieprzem. Na maśle przesmażamy kurczaka na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę pod koniec dolewamy wino i na koniec śmietanę. Doprawiamy suszoną szałwią. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, obok kładziemy cząstki jabłek, cytryny i zalewamy wszystko sosem śmietanowo-szałwiowym. Wstawiamy do pieczenia temp. 160 stopni na około 40 minut.

Koktajl z malin z melisą i granatem i smażoną chałką

Składniki:

1 szkl malin mrożonych

2 szt granata

1 szkl mleka

Zielnik Polski Melisa

1 łyżka miodu akacjowego

1 szt chałki drożdżowej

2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

Melisę zaparzamy w mleku z dodatkiem łyżki miodu ale dodajemy go już pod koniec. Maliny miksujemy łączymy z naparem melisy w mleku, łączymy z owocami granatu. Chałkę obsmażamy na złoty kolor na maśle i podajemy do koktajlu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości