Polędwiczka pieczona w waniliowym miodzie i pistacjach
Czas przygotowania: 60 minut; dla 4 osób
2 małe polędwiczki wieprzowe
4 łyżki drobno posiekanych pistacji
2 łyżki oleju
1/4 szklanki miodu
3 łyżki octu winnego z białego wina
1 laska wanilii
1/2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka musztardy
pieprz czarny
sól morska
Przygotowanie:
Polędwiczki oprósz solą, świeżo mielonym pieprzem, obsmaż na patelni na złoty kolor. Wymieszaj miód, ocet wanilię, paprykę z musztardą. Tak przygotowaną glazurą posmaruj polędwiczki, oprósz migdałami, piecz przez ok 1 godz. w temp 90 st. smarując co 20 min pozostałą glazurą. Podawaj pokrojone w plastry na ciepło lub zimno.
Czas przygotowania: ok. 20 minut; dla 2 osób
400 g klasycznych gnocchi
50 g masła
1/2 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 laski wanilii
1/4 łyżeczki rozmarynu utartego w moździerzu
100 g szpinaki baby
100 ml śmietanki 36%
50 g tartego parmezanu
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
sól morska
Masło podgrzewaj na dużej patelni przez 4 min lub do uzyskania jasnobrązowego koloru, dodaj czosnek, cukier, wanilię, rozmaryn, szczyptę soli, podgrzewaj kilka sekund. Dodaj ugotowane gnocchi, szpinak, śmietankę, parmezan. Posyp orzechami, wymieszaj, natychmiast podawaj.
Czas przygotowania: 45 min. + czas chłodzenia ciasta; dla 4-6 osób
300 g mąki pszennej
300 g masła
300 g białego sera
250 g konfitury z dyni (lub innej ulubionej)
1 laska wanilii
Do mąki dodaj kryształki wanilii wyjęte z przeciętej wzdłuż laski , następnie posiekaj z zimnym masłem, wymieszaj, dodaj zmielony dwukrotnie ser, wyrób na jednolite ciasto, odstaw do lodówki na około 1 godz. Z ciasta wałkuj długie cienkie paski, układaj na nich łyżeczką konfiturę z dyni w odstępach ok 5 cm, przykryj drugim cienkim paskiem ciasta delikatnie dociśnij tak aby farsz pozostał na środku pierożków, wycinaj radełkiem kwadratowe pierożki. Pierożki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 20 min. w temp 190 st.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Składniki:
3/4 szklanki cukru + 4 łyżki
1/2 szklanki wody
1 brzoskwinia pokrojona na 8 cząstek
1 szklanka brzoskwiniowego likieru
3 łyżki soku z cytryny
100 ml śmietany kremówki
1 szklanka kostek lodu
W rondelku podgrzewaj cukier, do uzyskania złotego koloru. Dodaj wodę, kryształki wanilii z przeciętej wzdłuż laski, gotuj kilka min. do uzyskania syropu. Cząstki brzoskwini umieść w misce, posyp cukrem, wymieszaj, ułóż na blaszce i wstaw na kilka min do piekarnika z grzałką lub opalaj palnikiem do brulee do uzyskania złotego koloru. W dużym shakerze umieść 4 cząstki brzoskwiń, lód, likier, śmietankę, mieszaj energicznie kilkanaście min. aż koktajl dokładnie się schłodzi. Koktajl rozlej do 4 wysokich szklanej, na brzegu każdej umieść cząstkę brzoskwini, powoli wlewaj po brzoskwini syrop brulee. Koktajl będzie gotowy jak syrop opadnie na dno.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN